latinica  ћирилица
09/10/2015 |  16:21 | Аутор: РТРС

Укључивање ментално обољелих у нормалан живот, брига цијелог друштва

"Достојанство и ментално здравље", тема је овогодишњег Свјетског дана менталног здравља, који се обиљежава 10. октобра. Република Српска институционално и кадровски спремна је за збињавање особа с менталним обољењем, али је за њихову инклузију и нормалан живот потребно укључивање цијелог друштва, јер су ова лица најчешће друштвено стигматизована - поруке су поводом обиљежавања Свјетског дана менталног здравља.

Преко 450 милиона људи сваке године суочи се с искуством менталног обољења, подаци су Свјетске здравствене организације. За ментално обољеле, осим болести, једнако велик је проблем и стигматизација с којом су свакодневно суочени, а угрожава им основна људска права.

"Наш данашњи циљ је да приближимо друштву, да бити особа са психичком дијагнозом не значи ништа друго до имати било какво друго обољење" рекла је Мирјана  Видоић из Удружења "Заједно".

У Републици Српској постоји мрежа од 29 центара за ментално здравље и на тај начин обољелима је омогућено да добију квалитетно здравствено збрињавање у мјестима у којима станују. Нестабилна друштвена ситуација и протекли рат, неки су од разлога повећања броја менталних обољења у Српској.

 "Ми смо ратом погођена земља, па постратни период, па период транзиције, доста незапослених, доста незапослених младих људи што је разлог појаве менталног обољења", каже Национални координатор за ментално здравље Републике Српске Биљана Лакић.
Министар здравља Републике Српске Драган Богданић је истакао да је најбитније да  покажемо да људи који имају проблема са менталним здрављем не требају бити искључени из друштва.

 Обиљежавање Свјетског дана менталног здравља, за ментално обољеле особе била је прилика да покажу, да без обзира на потешкоће с којим се сусрећу , имају мјеста у друштву. Јер симптоми нису препрека за опоравак, али ставови јесу, бар у њиховом случају. Зато им, ако већ не можете помоћи, не отежавајте!