latinica  ћирилица
09/10/2015 |  17:04 | Аутор: ТАНЈУГ

УН одобриле војну операцију ЕУ против кријумчара избјеглица

Савјет безбједности Уједињених нација донио је данас резолуцију којом се одобрава војна операција Европске уније о запљени бродова који кријумчаре избјеглице и мигранте у јужном Медитерану, у близини обале Либије.
Савјет Безбједности УН - Фото: илустрација
Савјет Безбједности УНФото: илустрација

Од 15 чланова Савјета безбједности, 14 је гласало за усвајање резолуције, док је Венецуела била уздржана, преноси АФП.
 Операција "Софија" предвиђа да ће се, са бродова ЕУ, улазити, претраживати,  и преусмјеравати сва пловила за које се сумња да се користе за кријумчарење људи. 
Би-Би-Си подсјећа да је ЕУ покренула прву фазу операције под називом ЕУ Навфор Мед у јуну за поморски надзор ради откривања бродова са кријумчареним избјеглицама и за праћење образаца кријучарења из Либије према Италији и Малти, а сада почиње друга фаза операције ЕУ под називом "Софија" која је име добила по беби рођеној на броду ЕУ пошто је мајка спашена, близу обале Либије у августу.
 Из сједишта операције у Риму наводи се да ће оперативни командант бити контраадмирал Енрико Кредендино који ће командовати ратним бродовима ЕУ у Медитерану, укључујући британске фрегате "Ричмонд".
 Италијански стручњак за мигранте упозорио је да ће операција ЕУ у Медитерану пропасти уколико Брисел не почне да се бори против криминалних банди у Европи.
 "Бродови нису разлог за надзор кријумчарења и уколико се напори само фокусирају на бродове, језгро криминалаца остаће нетакнуто", упозорио је Еуђенио Амбрози.
 И из Међународне организације за миграције упозорили су да је "исти ланац међународних кријумчара избјеглицама као што су ланци који се баве оружјем и дрогом".