latinica  ћирилица
09/10/2015 |  18:31 | Аутор: Б92

Претеденти за Оскара?

Полако се приближава сезона награда. Прије Оскара слиједи Златни глобус, по многима, сигурна најава за оне који ће највјероватније добити златни кипић Холивуда.
Филм "Марсовац" - Фото: АП
Филм "Марсовац"Фото: АП

У мору филмова који су се појавили ове године издвоја се 10 који би могли да освоје ову престижну награду. Претпоставља се да би листа могла изгледати овако:

"Bridge Of Spies"

Стивен Спилберг и Том Хенкс у историјској хладно-ратовској драми, причи о америчком адвокату Џејмсу Доновану (Хенкс) који бива регрутован од стране ЦИА да преговара о ослобађању два америчка пилота чији се авион срушио у Совјетском Савезу током хладног рата.

"Керол"

Прича прати двије жене, Терезу (Руни Мара) и Керол (Кејт Бланшет) које почињу пријатељство. Радња се одвија 1950-их година у Њујорку и како вријеме одмиче, Тереза, службеница у робној кући, развија осјећања према мало старијој, удатој жени.

"Spolight"

Група новинара из Бостон Глоба открива скандал у католичкој цркви везан за сексуално злостављање дјеце. Одлично уиграна екипа сјајних глумаца предвођена Мајклом Китоном. Уз њега ту су и Марк Рафало, Рејчел МекАдамс, Лив Шрајбер.

"Данкиња"

Заснована на књизи Дејвида Ебершофа, Данкиња је невјероватна љубавна прича инспирисана животима Лили Елбе и Герде Вегенер (које играју добитник Оскара Еди Редмејн и Алиша Викандер), а коју је режирао добитник Оскара Том Хупер ("Краљев говор", "Јадници"). Брак Лили и Герде се развија док прате Лилино невјероватно путовање кроз живот, као прве трансродне особе.

"Марсовац"

Током мисије на Марсу, за астронаута Марка Вотнија (Мет Дејмон) сви сматрју да је погинуо након јаке олује која је задесила подручје истраживања, посада га оставила. Међутим, Вотни је преживио и нашао се сам на негостољубивој планети. Са веома ограниченим количинама хране и воде он мора да се ослони на своју интелигенцију, домишљатост и позитиван став како би нашао начин да сигнализира Земљи да је жив.

"The Hateful Eight"

Прича је смјештена око десет година након грађанског рата у Америци и прати судбине осморо странаца који је нађу у истој кући за одмор, у сред недођије, у сред циче зиме. Неки су одметници, неки убице. Има и чувара закона и бјегунаца од закона. Сјајну екипу предводе Семјуел Л. Џексон и Курт Расел, а поред њих ту су и Џенифер Џејсон Ли, Тим Рот, Мајкл Медсен, Дејмијен Башир и други.

"Inside Out"

Овај филм се бави озбиљном тематиком на шаљив и дјеци приступачан и разумљив начин. У центру пажње је једанаестогодишња дјевојчица Рајли (Кејтлин Диаз), чији живот постаје веома компликован, када се са породицом пресели из Минесоте у Сан Франциско и остави своје пријатеље. Све емоције које тада проживљава приказане су кроз поједине карактере: Радост (Ејми Поулер), Туга (Филис Смит), Страх (Бил Хејдер), Бес (Луис Блек) и Гађење (Минди Калинг). Карактери Радост и Гађење улазе у главе, тј. мисли свих у породици да би посјетили мале људе који контролишу њихове емоције, што нам омогућава да уочимо разлику између мушкараца и жена, као и дјеце и одраслих.

 "Шетња" 

Било је то 1974. године. Умјетник на великим висинама, Филип Пети одабрао је тим људи који ће му помоћи да оствари свој сан: ходање по жици између двије куле Свјетског трговинског центра. Џозеф Гордон Левит и Шарлот Ле Бон играју главне улоге у најновијем остварењу Роберта Земекиса.

 "Трамбо"

Ово је прича о Далтону Трамбоу (Брајан Кренстон), сценаристи који је написао чувене филмове, "Спартакус" и "Роман Холидеј" и који је био стављен на црну листу и послат у затвор због наводне сарадње са комунистима, током чувене америчке чистке у Холивуду, раних педесетих година прошлог вијека. Много талентованих људи оптужено је и осуђено због бесмислених оптужби које најчешће нису имале никаквог реалног основа. Сјајну глумачку екипу предводи Брајан Кренстон. Поред њега у филму играју и Дајан Лејн, Луис Ц.К, Ела Фенинг, Алан Тадик, Џон Гудмен и Хелен Мирен.

"Сифрежеткиње" 

Кери Малиган у остварењу "Сифражеткиње" игра домаћицу која постаје поборница женских права и тиме ризикује да изгуби старатељство над својом дјецом. Остварење је режирала Сара Гаврон, а уз Кери Малиган, у филму главне улоге играју Мерил Стрип и Хелена Бонам Картер.