latinica  ћирилица
09/10/2015 |  18:35 | Аутор: РТРС

Потребно политичко јединство у заштити интереса Српске (ВИДЕО)

У Палати Републике одржан је састанак предсједника Српске Милорада Додика са представницима парламентарних странака. Позиву су се одазвали лидери СП-а Петар Ђокић, ДНС-а Марко Павић, СРС Драган Ђурђевић и ПУП-а Илија Стеванчевић. Присуствовали су и потпредсједник СНСД Небојша Радмановић и посланик Слободног демократског српског клуба Ненад Стевандић. Лидери СДС, ПДП и НДП нису се одазвали позиву.
Састанак код Предсједника - прес - Фото: РТРС
Састанак код Предсједника - пресФото: РТРС

Након састанка који је трајао око пола сата политичке партије и предсједник Српске усагласили су се да у Републици Српској мора постојати јединство кад је у питању заштита њених интереса. До тога се кажу може доћи једино  разговорима који су данас одбили представници опозиционих партија СДС, ПДП и НДП. Иако нису присуствовали састанку предсјендик Републике Милорад Додик данас их је поново позвао на заједнички састанак наредни петак у исто вријеме. 

Предсједник Додик жали што се  лидери странака СДС-а, ПДП-а, НДП-а нису  одазвали састанку. Њихов недолазак оцијенио је као неприхватљив однос према Републици Српској. Додик је додао да вишемјесечна јавна полемика о важним темама заврјеђује да се одговорни људи састану, да би се конципирали ставови и смјернице.

 И без обзира, што су одлучили да одбију његов позив на састанак, предсједник Српске је, на захтјев данас присутних политичких лидера, одлучио да закаже нови, већ сљедеће седмице.

 Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић рекао је да је потребно збијање редова против свих оних који се боре против Републике Српске. Радмановић је нагласио да је такозвани Савез за промјене низом потеза показао да не мисли на интересе Српске и да је врхунац таквог понашања неодазивање на позив предсједника Републике.

 Истог мишљења су и у Социјалистичкој партији. Петар Ђокић сматра да је недолазак опозиције на консултације код предсједника показује да те странке немају минимум поштовања према овој институцији Републике Српске.

С обзиром на то да се лидери партија такозваног Савеза за промјене нису одазвали позиву предсједника Српске, Ненад Стевандић каже да о томе мора да расправља Народна скупштина.

 Предсједник Странке уједињених пензионера Илија Стеванчевић изјавио је да је још 2013.године упутио отворено писмо предсједнику СНСД-а и предсједнику СДС-а да прекину међусобна нападања, да се окрену проблемима у Републици Српској и нагомиланим социјалним проблемима.

Предсједник Српске Милорад Додик поновио је да је важно да Српска буде видљива у свом капацитету на сваком мјесту у БиХ. Нова прилика за састанак лидера политичких странка биће у петак, 16. октобра.