latinica  ћирилица
09/10/2015 |  20:23 | Аутор: Агенције

Хокинг: Треба да се плашимо капитализма, а не робота

Машине неће довести до економске роботске апокалипса, али похлепни људи који не желе да дијеле своје богатство хоће, тврди Стивен Хокинг.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Чувени научник је на јучерашњем засједању Редита упозорио да ће се економска неједнакост повећати када аутоматизација узнапредује и кад богати власници машина одбију да подијеле своје богатство.

- Ако машине буду производиле све што нам је потребно, све ће зависти од тога како су ствари постављене. Сви могу уживати у луксузном животу ако се богаство које машине произведу дијели или већина људи може да завшри у екстремном сиромаштву ако они који посједују машине успију да се успротиве распоређивању богатства. За сада дјелује као да је друга опција вјероватнија, а технологија прави још већу неједнакост - каже Хокинг.

Они који буду посједовали машине постаће буржоазија новог доба, у ком корпорације које посједују неће упошљавати људе за одређене послове.

Тако се јаз између богатих и сиромашних још више продубљује - богаташи увећавају свој иметак, док сиротиња нема никакву шансу да их стигне.