latinica  ћирилица
09/10/2015 |  20:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Газа- Најмање шест погинулих, 60 рањених

Најмање шест становника Појаса Газе је погинуло, а око 60 је рањено данас у сукобу с израелским војницима на граници с Израелом, јављају израелски медији.
Газа - Фото: AP
ГазаФото: AP

Сукоби и жртве су забиљежени у Хеброну, на Западној обали, те у Витлејему код јеврејског насеља Беит Ел и означени су као најжешћи откако је најновији талас насиља почео прије неколико недјеља, најпре у источном Јерусалиму, да би се убрзо проширио на Западну обалу и прерасло у серију напада ножевима на израелске цивиле и војнике широм Израела.

Стотине Палестинаца марширало је данас у Гази према безбједносној огради, у знак солидарности са становницима Западне обале. Израелске снаге су користиле средства за растурање нереда. Граница с Газом је била мирна од почетка поменутих нереда, али је израелска војска била спремна да и ту избију сукоби.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је већина рањених задобила тешке повреде бојевом муницијом.

Медији у Гази су јавили о данашњим инцидентима под насловом " Палестинци започели интифаду", алудирајући на устанак против израелске окупације. Израелска војска је саопштила да су демонстранти бацали каменице и палили аутомобилске гуме.

Лидер Хамаса у Гази, Исмаил Ханије, изјавио је данас поподне да је Газа спремна за сукоб у бици коју је назвао битка за Ал-Кудс ( Јерусалим). Ханије је рекао у џамији у централном дијелу Газе да је трећа интифада почела и то најпре на Западној обали.