latinica  ћирилица
11/10/2015 |  15:24 | Аутор: РТРС

Додик: Остаје и даље отворен позив свим лидерима политичких партија за састанак (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, поново је позвао лидере свих политичких партија на састанак у Палату, поручујући да је циљ постићи договор. Додик ће обновити позив на захтјев партија које су одазвале на састанак прије два дана. Међутим, из опозиционих партија, већ данас су одговорили да се ни овог пута неће одазвати позиву предсједника.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Из СДС-а и НДП-а поручили су да се за седам дана ништа неће промијенити и да нема потребе да се састају шефови парламентарних странака. За СНСД нема дилеме - то показује да опозиција у Српској не признаје легално изабране републичке институције. 

Позив је упућен. На истом мјесту у исто вријеме – у петак, 16.октобра у 15 часова, предсједник Милорад Додик чекаће лидере свих политичких партија Српске. Мотив је јединствен – постићи договор, јер општи интерес Републике Српске мора бити изнад страначких.

- Да ли ће се неко дурити, да ли ће неко измишљати разлоге, објашњавати, то је њихов проблем. Ја ћу свакако у петак у 15 часова бити на мjесту гдjе треба бити састанак, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске

Али представници опозиционих странака, већ данас поручују - неће доћи. У НДП-у имају приједлог – да министри из Савјета министара и њихови замјеници сједну са министрима из Владе Републике Српске и да се договоре.

- Нема потребе да се састајемо ми шефови политичких странака, потпуно је сувишно. И може заказивати сваки петак од сад па надаље, али ми мислимо својом главом и ми ћемо одлучити када је тренутак и кад се створе услови да разговарамо на равноправној основи, истакао је Драган Чавић, предсједник НДП.

Састанак у Палати проћи ће и без представника највеће опозиционе партије – СДС-а. Унапријед образлажући недолазак, нису били рјечити.

- Не видимо зашто би ми мијењали своје мишљење за седам дана. Поред тога господин Босић се налази ван земље, истакла је Александра Пандуревић, потпредсједница СДС.

Овакве одлуке опозиције показују да су спремни на све како би срушили власт у Републици Српској, сматрају у СНСД-у.

- То показује да не признају легално изабране институције Републике Српске и представници тзв.Савеза за промјене се вјероватно боје и да дођу у Српску, нагласио је Лука Петровић, генерални секретар СНСД.

Још један у низу доказа нефункционисања институција БиХ на штету Срба је и истрага о нападу на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, која и након три мјесеца још тапка у мјесту. Да је случај водила Република Српска, тај проблем би, каже Додик, давно имао епилог.

- Полиција Републике Српске је идентификовала неке починиоце, то је све упућено у заједничке институције. И наравно да се ништа не дешава и да се ништа неће ни десити, закључио је Додик.

Као што се ништа неће десити ни са пресудом Насеру Орићу, која се, каже Додик, одуговлачила 15 година, да би се сада дошло до ослобађајуће пресуде. Све што се дешава на нивоу БиХ потпуно је осуђено на неуспјех, поручио је Додик.