latinica  ћирилица
12/10/2015 |  12:31 | Аутор: Агенције

Франкфурт- Сајам књига у знаку слободе изражавања

Највећа свјетска манифестација у част књиге почиње за два дана.
Сајам књиге у Франкфурту - Фото: СРНА
Сајам књиге у ФранкфуртуФото: СРНА

Франкфуртски сајам је већ обавијен контроверзом због позива Ирана свим муслиманским земљама да бојкотују манифестацију,  јер је писац Салман Ружди позван да учествује.

Организатори сајма не одустају од најаве да се Ружди обрати посјетиоцима и истичу да је слобода изражавања кључна тема овогодишњег окупљања писаца и издавача.

- Осјећа се снажна политизација ове године и слобода изражавања биће кључна тема - рекао је директор сајма Јурген Бос.

Сајам ће бити интригантнији више него икад, јер ће већ сутра за медије говорити Ружди коме је уцјењена глава због контроверзних и у муслиманском свијету забрањених "Сатанских стихова".

Тадашњи ирански врховни лидер ајатолах Хомеини изрекао је фатву рекавши да британског писца треба убити, због чега се Ружди крије, а британска влада га је ставила под полицијску заштиту.

Техеран је прошле седмице најавио да ће бојкотовати Франкфурт и позвао је друге муслиманске земље да ураде исто, јер "под изговором слободе изражавања позива особу коју мрзе у исламском свијету и дају Руждију прилику да јавно говори".

Иронично је што је гост сајма ове године Индонезија, земља са највећом муслиманском популацијом на свијету.

Око 70 писаца из ове земље присуствоваће сајму. Теме баријера, граница и борбе против екстремизма доминираће током три дана дискусије са 20 писаца из цијелог свијета.

Циљ дискусије, која се организује другу годину за редом под називом "Франкфурт откривено" је да се прикупе идеје како би се утицало на политичко мишљење.

Ове године око 7.300 излагача ће бити присутно на сајму чији коријени сежу до средњег вијека и Гутенбергове штампарије, као и око 300.000 посјетилаца.

Очекује се присуство бројних међународно познатих аутора попут Кена Фолета, Изабеле Аљенде, Јусила Алдера Олсена и других.

Сајам ће бити прилика и за издавачку индустрију да потражи нове идеје за привлачење млађе публике. Представници онлајн продавнице Амазон учествоваће на дискусијама на сајму који се отвара 14. и траје до 18. октобра.

У међувремену, Њемачка у коју се слива на хиљаде миграната са Блиског истока подјелиће беслатне улазнице и организовати посјете сајму за њих, а питање присуства културних садржаја у изб,егличким камповима биће такође тема дискусије.