latinica  ћирилица
12/10/2015 |  19:03 | Аутор: РТРС

Зашто је странкама у ФБиХ важно да у власти на нивоу БиХ остану СДА и тзв. Савез за промјене (ВИДЕО)

Питање евентуалне реконструкције Савјета министара посебно је актуелно посљедњих дана. Странке у Федерацији желе у власти на нивоу БиХ СДА и тзв. Савез за промјене.
Власт на нивоу БиХ - Фото: РТРС
Власт на нивоу БиХФото: РТРС

СББ ће, извјесно је, бити дио власти у Федерацији БиХ. Да ли ће ДФ и на бх. нивоу уступити мјесто СББ-у и зашто странке из Федерације грчевито понављају да је такозвани Савез за промјене једини пожељан партнер из Републике Српске? 

Демократска фронта из власти на бх. нивоу неће сама изаћи, каже њен предсједник Жељко Комшић и поручује да је ДФ спреман да брани овакав Савјет министара докле год може. Међутим и додаје: "Није ни битно да ли ће ДФ бити у Савјету министара. И Изетбеговићу и Босићу сам рекао да је суштински битно да заједно стану СДА и Савез за промјене. И још сам им рекао да је ДФ свој главни политички циљ остварио оног тренутка кад је успио да избаци Додика из власти, а повеже СДА и Савез за промјене."

Повезивање је очигледно успјело, па су у његовој одбрани здушне обје стране и сада када се отварало питање реконструкције бх. власти настало након приближавања СДА и СББ-а.

Бакир Изетбеговић, предсједник СДА најавио је да ће радити на затварању фронта између СДС-а и СББ-а, чији анимозитет за сада мрси конце реконструкцији Савјета министара.

На то што се бошњачке странке грчевито боре да за партнера из Српске имају странке окупљене око СДС-а, у СНСД имају јасан одговор. Кажу - знају како је дјеловао СНСД у прошлих осам година и да је у бх. Парламенту штитио уставне надлежности Српске.

"Сада су видјели да имају погоднијег партнера и зато се толико боре. Недавно је то најбоље одсликао један представник, односно посланик СДА који је јасно рекао -ево видите госпођо Мајкић с вама смо стално имали неке проблеме. Видите каквог сад партнера имамо, он често говори умјесто нас", изјавила је Душпанка Мјакић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Вјероватно се о гласању прво договара на неким другим мјестима, па тек онда одлучује унутар парламента, каже Мајкићева, додавши да СНСД на такав начин одлучивања никад није могао пристати, због чега је и непожељан партнер на бх. нивоу, иако је побједничка странка у Српској.

И док Мајкићева очекује да одлуке Народне скупштине буду брана преносу неке нове надлежности, у Сарајеву се очекује епилог- да ли ће и у којој мјери бити ротација у фотељама Савјета министара.