latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:51 | Аутор: AFP

Сајам књига у Франкфурту у знаку политичких контроверзи

Највећи сајам књига на свијету - франкфуртски - почиње у сриједу окружен контроверзом због позива Ирана свим муслиманским земљама да бојкотују сајам, јер је писац Салман Ружди позван да учествује.
Сајам књиге у Франкфурту - Фото: СРНА
Сајам књиге у ФранкфуртуФото: СРНА

Организатори Сајма књига у Франкфурту остали су при својој одлуци да Ружди говори на сајму, наводећи да је слобода изражавања кључна тема овогодишњег окупљања писаца и издавача.

"Осјећа се снажна политизација ове године и слобода изражавања биће кључна тема", рекао је директор сајма Јурген Бос 10 мјесеци послије напада на француски сатирични недјељник "Шарли Ебдо".

Сајам ће бити контроверзнији него икад будући да ће на сутрашњој конференцији за медије говорити Ружди коме је уцјењена глава због "Сатанских стихова". Тадашњи ирански врховни лидер ајатола Хомеини изрекао је фатву рекавши да британског писца треба убити, због чега се Ружди крије, а британска влада га је ставила под полицијску заштиту.

Техеран је прошле седмице најавио да ће бојкотовати франкфуртски сајам, и позвао друге муслиманске земље да ураде исто, јер "под изговором слободе изражавања позива особу коју мрзе у исламском свијету и дају Салману Руждију прилику да јавно говори". Иронично је што је гост сајма ове године Индонезија, земља са највећом муслиманском популацијом на свијету.

Око 70 писаца из ове земље присуствоваће сајму. Теме баријера, граница и борбе против екстремизма доминираће током три дана дискусије са 20 писаца из цијелог свијета. Циљ дискусије, која се организује другу годину за редом под називом "Франкфурт откривено" је да се прикупе идеје како би се утицало на политичко мишљење. Ове године око 7.300 излагача ће бити присутно на сајму чији коријени сежу до средњег вијека и Гутенбергове штампарије, као и око 300.000 посјетилаца.

Уз Руждија, очекује се присуство бројних међународно познатих аутора попут Кена Фолета, Изабеле Аљенде, Јусила Алдера Олсена, преноси АФП. Сајам ће бити прилика и за издавачку индустрију да потражи нове идеје за привлачење млађе публике.