latinica  ћирилица
13/10/2015 |  12:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије гранате сиријских побуњеника пале у круг руске амбасаде у Дамаску (ВИДЕО)

Двије гранате које су испалили сиријски побуњеници, пале су на територију руске амбасаде у Сирији, али нико није повређен, изјавио је први секретар амабасаде Елдар Курбанов.
Напад на руску амбасаду у Сирији (фото: Ruptly/Screenshot) -
Напад на руску амбасаду у Сирији (фото: Ruptly/Screenshot)

Сиријски побуњеници гранате су испалили на амбасаду у јутарњим сатима, када се испред окупило око 300 присталица владе предсједника Башара Асада да би изразили захвалност Москви због интервенције у Сирији, рекао је Курбанов за ТАС С.

Додао је да нема информација о томе да ли је отварана ватра на демонстранте.

Свједоци су за агенцију Ројтерс рекли да су гранате изгледа пале у затворени парк око амбасаде, али да нису погодиле зграде.

АФП је јавио да су окупљени махали руским заставама и носили велике слике руског предсједника Владимира Путина.

Посматрачи Организације за људска права рекли су да су пројектили испаљени из источног предграђа, у којем су утврђења исламистичких побуњеника.

Руска амбасада била је и раније нападана ракетама. Један од напада био је 21. септембра, девет дана прије почетка руских ваздушних удара у Сирији.

У мају је једна особа преминула од граната које су пале у близини, а друге три су рањене у априлу, када су гранате пале унутар комлекса амбасаде.

Лавров: Напад на амбасаду је терористичко дјело

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да Москва сматра да је гађање њене амбасаде у Дамаску терористичко дјело.

"То је, очигледно, терористичко дјело, учињено вјероватно с циљем да застраши присталице борбе против тероризма", рекао је Лавров уочи састанка са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

Двије гранате испаљене су јутрос на скуп подршке Москви у близини зграде руске амбасаде у главном граду Сирије, али нема извјештаја о штети на објекту или о губицима међу службеницима овог дипломатског представништва.

Лавров је рекао да Русија подржава Де Мистурине напоре да се обезбиједи политичко рјешавање сиријске кризе и да је разочаран оклијевањем САД да координишу напоре свих страна у борби против тероризма у Сирији, преноси РИА "Новости".