latinica  ћирилица
13/10/2015 |  18:31 | Аутор: РТРС

Ревизија бх држављанства "преко леђа" протјераних Срба из Хрватске (ВИДЕО)

Министарство цивилних послова БиХ покренуло је нови процес ревизије држављанства за лица која су то право стекла натурализацијом у периоду од априла 1992. до јануара 2006. године. У општем позиву објављеном на веб-страници Министарства прецизирана је обимна документација коју натурализовани грађани БиХ, у наредних годину дана треба да прибаве.
Инситуције БиХ - Фото: РТРС
Инситуције БиХФото: РТРС

Срби протјерани из Хрватске, који су стекли бх држављанство забринути су због нове иницијативе Министарства на чијем је челу министар из СДА Адил Османовић. Страхују да не буду колатерална штета и да им заједно са преосталим исламским добровољцима не буде одузет бх пасош.

Циљ овог позива је да се утврди да ли су натурализовани грађани БиХ у законитом процесу стекли бх пасош у периоду од априла 1992. до јануара 2006. година. Министарство цивилних послова БиХ располаже бројем од 19.000 натурализованих грађана БиХ. Међу тим лицима су и Срби прогнани из Хрватске, али и грађани Србије и Црне Горе који су добили држављанства БиХ, те и они подлијежу ревизији. 

Најављена ревизија држављанства преломиће се преко леђа више хиљада Срба протјераних из Хрватске а који су сада држављани БиХ- каже Слободан Перић, бивши министар у Влади РСК. Сматра да је недопустиво да се овим позивом изједначавају силом протјерани крајишки Срби са добровољцима афроазијског поријекла који су због ратних заслуга добијали бх пасоше.

- Очито је да су нас стрпали у исти кош па да будемо колатерална штета муџахедина који још бораве у БиХ - каже Слободан Перић, предсједник Удружења Личана.

У ресорном министарству тврде да је једини циљ ревизије да се утврди законитост стицања бх држављанства. Не воде евиденцију, али не искључују могућност да су међу натурализованим грађанима БиХ и Срби из Хрватске.

- Ако су та лица добила држављанство путем натурализације онда ће и она бити обухваћена ревизијом - каже Драгица Кнежевић, шеф Одсјека за ревизију одлука о натурализација страних држављана у министарству цивилних послова БиХ.

Замјеник министра цивилних послова Ђорђе Милићевић поручује да Срби из Хрватске не треба да брину о томе да ће им бити одузето бх држављанство ако докажу "стварну везу" са БиХ. Управо то доказивање и прикупљање обимне документације може да представља велики проблем протјераним Србима.

- Ово би коштало по лицу око 500 марака, дакле позивам све сународнике и земљаке да бојкотују овај позив - каже Перић.

- Постоји законски основ да се тим лицима након истека рока од годину дана, ако се не појаве и не донесу потребну документацију, одузме држављанство али морамо да водимо рачуна да не остану апатриди - каже Кнежевић.

У ресорном министасртву у Влади Републике Српске кажу да су упознати са ревизијом држављанстава и најављују да ће у циљу олакшавања поступка за грађане Српске од Министарства цивилних послова БиХ тражити додатно објашњење појединих тачака из Општег позива.