latinica  ћирилица
13/10/2015 |  19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео састанак Вучић, Могерини, Мустафа

Неформални састанак предсједника Владе Србије Александра Вучића и премијера самопроглашеног Косова Исе Мустафе са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини почео је вечерас у Бриселу.

Према најавама из Брисела, тема разговора на радној вечери биће досадашњи напредак у дијалогу у нормализацији односа Београда и Приштине и будући кораци у спровођењу Бриселског споразума.

Премијер Вучић је у понедјељак прецизирао да тема разговора свакако не може бити платформа у 36 тачака за преговарачко Поглавље 35, које се тиче питања Косова и Метохије већ наставак разговора са косовско-метохијским Албанцима.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини у петак је упутила позив Вучићу и Мустафи да дођу на неформалну радну вечеру, а према бриселским дипломатским изворима, за тај формат се одлучила како би два премијера у нешто релаксиранијој атмосфери ријешила несугласице у вези са неким питањима, од којих је најважније формирање Заједнице српских општина.

Премијерово прецизирање могућих тема тиче се чињенице да заједничка преговарачка платформа за поглавље 35, документ који је Европска комисија израдила и доставила представницима земаља чланица, садржи низ ставки које прејудицирају статус Косова и уперене су против српских националних интереса.

Покушаји да се у преговарачку платформу за отварање Поглавља 35 уграде одредбе којима се унапред одређује исход бриселског дијалога и намеће став Приштине о статусу самороглашеног Косова за Србију су лошије рјешење од формалног признања независности Косова, оцијенио је раније премијер.

"Сам тај нацрт једног грозног папира лошији је за нас од формалног признања независности самопроглашеног Косова. Ово је горе од тога", рекао је Вучић.

Он је данас поручио да, уколико пред Србију буду постављени немогући услови чије испуњење би значило да се погази српска застава, он у томе неће учествовати и да ће тад бити вријеме за изборе.

Иначе, планирано је да се Вучић и Мустафа сљедећег мјесеца поново састану у уобичајеном, формалном формату бриселског дијалога.