latinica  ћирилица
15/10/2015 |  07:39 | Аутор: РТРС

Због обилних падавина службе ЦЗ у приправности (ФОТО)

Због прогнозе РХМЗ, према којој се очекују јаче падавине, службе цивилне заштите су у приправности. Становништво у насељима уз ријеке упозорено је на опрез и предузимање превентивних мјера на заштити имовине.
Ријека Уна у Новом Граду - Фото: СРНА
Ријека Уна у Новом ГрадуФото: СРНА

На подручју Бањалуке нема опасности од изливања ријека и бујичних водотокова и цјелокупна ситуација је под контролом, саопштиле су надлежне службе Градске управе.

Водостаји Врбаса и Врбање су у благом порасту, али и даље знатно испод коте редовне одбране од поплава. Водостај Врбаса у Бањалуци је 139 центиметара, а у Делибашином селу 113 центиметара, док је тренутни водостај Врбање 80 центиметара, наводи се у саопштењу.

Водостај Врбаса код Бањалуке (ФОТО:РТРС)

Надлежне службе обишле су ноћас и јутрос Шарговачки и поток Јуларац, те Драгочајку и Широку ријеку и утврдили да је стање под контролом. У приправности ће и даље бити надлежне градске службе, пратиће стање на терену и дјеловати у случају потребе.

На снази остаје и упозорење грађанима који су позвани на опрез и предузимање неопходних превентивних мјера на заштити своје имовине у случају потребе и евентуалног изливања бујичних потока.

Због обилних падавина јуче је у Кнежици код Козарске Дубице, због наглог повећања водостаја рјечице Кнежице, заплављено 20 кућа. Према ријечима шефа одсјека Цивилне заштите у Козарској Дубици, Ђуре Трубарца, надирање бујичних вода које су и довеле до проблема јутрос се смирило.

У Кнежици се вода повлачи, али су ријеке Уна и Сава у наглом порасту. Од јуче је њихов водстај виши за два метра, али је још увијек испод критичних тачака. Због излијевања ријечице Кнежице, синоћ је био прекинут и саобраћај на магистралном путу Приједор – Козарска Дубица у мјесту Милића Гај. Међутим, вода се повукла и саобраћај се јутрос одвија редовно.

Када је ријеч о Костајници, Уна је у значајном порасту. Вода је ноћас расла и до 15 центиметара по сату. Поплављене су пољопривредне површине на овом подручју. Захављујући активностима на чишћењу корита, које су хитно предузете усљед обилних падавина, рјечица Тавија, која пролази кроз центар Костајнице, није се излила, иако је водостај висок.

У Новом Граду, Сана и Уна су такође у порасту, али нису излиле из корита. Међутим, велике проблеме праве бујичне воде. Како сазнајемо из Центра за обавјештавање, три куће су поплављене у насељима Рога, Матавази и Црна Ријека, а вода угрожава још тридесетак домаћинстава. Нагло надирање бујица довело је до прекида саобраћаја на неколико путних праваца. Због излијевања потока и рјечица у прекиду су: регионални пут Благај – Будимлић Јапра у мјесту Сухача, те локални путеви: Благај – Витасовци и Благај – Радомировац у мјесту Благај, Рудице – Осредак у мјесту Чађавица два, а у прекиду је и локални пут у мјесту Агићи – Кршље у мјесту Јагодњак.

Поплављене куће у Кнежици (ФОТО:РТРС)

Водостај Сане у Приједору јутрос је 295 центиметара, што је у односу на синоћ више од метра, али је и даље испод критичне тачке. Ниво Милошевице је опао у односу на синоћ. Тренутно највећи проблем представља надирање подземних вода. Ватрогаци су од синоћ имали бројне интервенције на испумпавању подземних вода из подрума у граду и околним насељима. Јуче је због надирања површинских вода у Расавцима било угрожено неколико кућа и фабрика "Нути дуе".