latinica  ћирилица
24/10/2015 |  15:47 | Аутор: СРНА

Сабор "Завјетника": Подршка Дејтону и очувању Српске (ФОТО)

Српски сабор "Завјетници" залаже се за досљедно спровођење Дејтонског мировног споразума који чува Српску у данашњим оквирима и подржава најављени референдум у Републици Српској о раду Суда и Тужилаштва БиХ, речено је данас у Београду на Првом конгресу ове политичке организације.
Београд -Завјетници, конгрес - Фото: СРНА
Београд -Завјетници, конгресФото: СРНА

- У данима када дио међународне заједнице, кршећи елементарне одредбе међународног права, отима српску духовну и културну баштину на Космету и предаје је у руке онима који су разорили и спалили више стотина српских светиња, у вријеме када се врше притисци на српски национални идентитет у Црној Гори и двије деценије послије Дејтонског споразума када се суочавамо са покушајима да се укине самосталност Републике Српске, наша је дужност да јасно и отворено пружимо отпор - истиче се у Платформи "Завјетника".

Српски сабор "Завјетници" на Конгресу је представио своју политичку и програмску Платформу која садржи и приједлоге за рјешавање кључних проблема у Србији и окружењу са којима се данас суочава српски народ.

Конгресу је у Дому синдиката присуствовало више од 200 делегата, представника Српског сабора "Завјетници" из Србије уз делегате из Црне Горе, Републике Српске, Македоније и из дијаспоре.

- Свјесни чињенице да се српски народ у БиХ данас суочава са озбиљним притисцима усмјереним ка поништавању Дејтонског мировног споразума и укидању Српске, "Завјетници" своје дјеловање заснивају, прије свега, на одбрани уставних надлежности српских органа власти и супротстављању покушајима насилне унитаризације БиХ - изјавио је новинарима предсједник "Завјетника" Стефан Стаменковски.

Делегат из Републике Српске и члан Главног одбора "Завјетника" Никола Вујичић рекао је да та организација у Српској углавном дјелује посредством друштвених мрежа, да "Завјетници" имају неколико хиљада симпатизера, углавном младих, и неколико стотина активиста. Подсјетио је да се "Завјетници" залажу за досљедно спровођење Дејтонског споразума који чува Српску у данашњим оквирима.

Сабор "Завјетника" (ФОТО:СРНА)

- Када је ријеч о Космету, питање јужне српске покрајине потребно је хитно вратити под окриље УН и у оквире прописане Уставом Србије и обавезујућом Резолуцијом 1244 - рекла је портпаролка "Завјетника" Милица Ђурђевић.

Према њеним ријечима, озбиљним дипломатским и правним дјеловањем неопходно је поништити све споразуме између Србије и самопроглашеног Косова, постигнуте уз посредство ЕУ, прије свега Бриселски споразум.

- Када је ријеч о Републици Српској, "Завјетници" подржавају најављени референдум у Републици Српској - додала је она.

"Завјетници" се, како је речено, припремају за излазак на локалне и покрајинске изборе у Србији и отворени су за разговоре и коалицију са странкама које имају сличне ставове у погледу очувања суверенитета Србије и других битних питања за земљу.

За сада није било разговора о коалицији са неком политичком странком на републичком нивоу.

У Платформи се "Завјетници", између осталог, залажу за оснивање развојне банке Србије ради подстицања домаће производње и повећања извоза. Конгрес се одржава уочи четворогодишњице дјеловања "Завјетника".