latinica  ћирилица
24/10/2015 |  19:58 | Аутор: РТРС

Горње Храсно- Ексхумиране кости српских мученика (ВИДЕО)

Ексхумирани су посмртни остаци српских мученика из села Горње Храсно, које припада општини Неум, а налази се на тромеђи између Неума, Стоца и Љубиња.
Гаравница - ексхумирани посмртни остаци - Фото: РТРС
Гаравница - ексхумирани посмртни остациФото: РТРС

Српске страдалнике усташе су бациле у јаму Гаравница, удаљену од овог села око пет километара, на Видовдан 1941. године.

Посмртни остаци извађени су из јаме Гавравница 1970. године и сахрањени у спомен-костурницу у Горњем Храсну, 1992. године. Усташе су извршиле нови злочин - минирале су ово спомен обиљежје. Сумњало се да су кости извађене и бачене. На иницијативу потомака страдалника, као и владике захумско-херцеговачког Григорија и умировљеног владике Атанасија, данас је извршено откопавање гробнице.

Из породице Милована Буквића у јаму Гавравница бачено је шест чланова, међу којима и његов дјед. У јами је страдало 19 чланова породице Буквић. Милован је данас, како каже, тужан због судбине својих предака и осталих страдалника, али и задовољан јер су посмртни остаци пронађени и моћи ће бити достојно сахрањени.

Три деценије након овог страшног злочина кости мученика извађене су и сахрањене у спомен-костурницу у Горњем Храсну. У посљедњем рату 1992. године костурница је минирана. Мјештани кажу да је то био нови злочин над костима њихових најмилијих.

Посмртни остаци српских мученика из Горњег Храсна биће привремено смјештени у манастир Завалу.

Потомци српских мученика бачених у јаму Гаравница надају се да ће у Горњем Храсну поново бити обновљена спомен-костурница и да ће кости њихових предака мирно почивати у родној груди. Црква светог Јована у овом селу која потиче из времена Немањића минирана је и срушена до темеља у априлу 1996. године, након потписивања Дејтонског споразума. У овом селу од посљедњег рата не живи ниједна српска породица. А, почетком деведесетих било их је тридестак.