latinica  ћирилица
28/10/2015 |  06:49 | Аутор: РТРС

Упокојио се митрополит Дабробосански Николај

Митрополит дабробосански Николај синоћ се у 88. години живота у петнаест минута прије поноћи упокојио у Универзитетској болници у Фочи.
Митрополит Дабробосански Николај - Фото: klix.ba
Митрополит Дабробосански НиколајФото: klix.ba

У храму Светих Петра Дабробосанског и Василија Острошког Чудотворца у Богословском школском центру на Велечеву код Фоче, као и у свим храмовима митрополије дабробосанске биће служене заупокојене литургије.

Тијело блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја биће у велечевском храму.

Након заупокојене литургије коју ће са свештенством служити владика захумско-херцеговачки и приморски и замјеник митрополита дабробосанског Григорије, тијело блаженопочившег митрополита око поднева биће превезено у манастир Добрун, гдје ће бити сахрањен у петак.

Преминуо митрополит дабробосански Николај (фото: РТРС)

Блаженопочивши митрополит Николај шездесети је митрополит дабробосански на чији трон је изабран 1992. године. У шедесет и двије године свештеномонашког и 42 године епископског служења Српској православној цркви истакао се као велики просветитељ, градитељ, обновитељ црквеног и духовног живота. Од 1973. до 1978.године био је владика аустралијско-новозеландски, након чега је изабран за владику далматинског гдје се задржао до избора у светосавски трон митрополита дабробосанских.

Блаженопочивши митрополит Николај чије је свјетовно име Гојко Мрђа рођен је у Крњој Јели код Босанског Петровца 30. августа 1927. године. Школовао се у Сремској Паланци, а 1946. године уписао је Богословију у Призрену. 1953. године примио је монашки постриг.

Завршио је Богословски факултет у Београду који му је због изузетног доприноса развоју богословља и науке додијелио 1999. године титулу почасног доктора наука, а исту титулу добио је и од Универзитета у Источном Сарајеву 2007. године. Носилац је више црквених и свјетовних одликовања.