latinica  ћирилица
28/10/2015 |  10:59 | Аутор: СРНА

Тешановић: Уставни суд Српске одлучује о Комисији за референдум

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске није постигла сагласност о процедурама за заштиту виталног националног интереса на скупштинске одлуке о избору Комисије за спровођење референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, те о избору Регулаторне комисије за енергетику Српске, због чега ће о овоме коначну одлуку донијети Уставни суд Српске.
Нада Тешановић - Фото: РТРС
Нада ТешановићФото: РТРС

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић рекла је да се овај материјал у року од седам дана просљеђује Уставном суду Републике Српске, који доноси коначну одлуку.

Она је подсјетила да је Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске раније покренуо процедуру заштите виталног националног интереса о овим скупштинским одлукама.

Предсједавајући Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић рекао је да тај Клуб није могао прихватити одлуку о формирању Комисије за референдум јер је одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ у Републици Српској неуставна и антидејтонска.

"Ова одлука не би само задирала у проблематику укидања Суда и Тужилаштва БиХ, већ би обухватила све агенције и институције ослоњене на Суд и Тужилаштво БиХ које би постале упитне", рекао је Хаџиомеровић.

Он је поновио став Клуба Бошњака да је у одлуци о формирању Комисије за референдум нарушен витални национални интерес Бошњака.

Када је ријеч о Комисији за енергетику Републике Српске, Хаџиомеровић је рекао да уставна норма није предвидјела какви треба да буду чланови ове Комисије, стручни мање више, али је предвидјела да мора бити национална заступљеност и равноправност.

Хаџиомеровић је рекао да је Уставни суд Републике Српске "продужена рука политике".

"Искористићемо сву процедуру која је прописана Уставним судом Републике Српске о овом питању, а даље ћемо ићи на Уставни суд БиХ", закључио је Хаџиомеровић.

Ове двије одлуке Народна скупштина Српске донијела је на сједници у септембру.