latinica  ћирилица
29/10/2015 |  09:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд очекује да Брисел уважи договорено

Београд је покренуо велику дипломатску акцију како би чланице ЕУ обавијестили о свему што је до сада разговарано и договарано са Приштином и очекујемо да ће то бити уважено и у коначној верзији нацрта преговарачког оквира Брисела за поглавље 35, рекао је директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

На питање у којој је фази израда тог документа који је Београд оцијенио као изузетно "лош папир", Ђурић каже да прелазна мјерила наведена у нацрту који кружи између европских престоница по Србију нису повољна и садрже елементе о којима није разговарано у оквиру бриселског дијалога.

- Тај став нисмо крили ни од јавности, нити од европских партнера. У међународној јавности су о овоме отворили јавну дебату - каже Ђурић.

- Поглавље 35 не треба да буде замјена за дијалог са Приштином и да рјешава питања о којима још нисмо разговарали. Не би било фер да се процес интеграција веже искључиво за наш однос са Приштином, а нарочито да то буде инструмент за уступке Приштини у оквиру бриселског дијалога - каже он.

На питање како коментарише информације да Ана Марија Бура, савјетница Федерике Могерини за дијалог, иначе по националности Албанка, у овом процесу отворено стаје на страну Приштине и да је била један од главних аутора спорног нацрта, Ђурић каже да изношење таквих оцјена неименованих извора о званичницима ЕЕАС који су укључени у разговоре Београда и Приштине не доприноси јачању позиције Србије у борби за заштиту националних интереса на КиМ.

- Отворени смо и транспарентни када је ријеч о изазовима са којма се суочавамо у том процесу, па сигурно нећемо од грађана крити ако ти проблеми добију име и презиме. Али у конкретном случају , то више личи на настојање да се Београд завади са Бриселом, што може бити само у интересу неке треће стране - каже Ђурић.