latinica  ћирилица
29/10/2015 |  18:53 | Аутор: РТРС

Звиздић потврдио: Постоје активности на формирању Инвестиционог фонда за економски развој БиХ (ВИДЕО)

Дан након што се у јавности појавио још један аудио-снимак о преузимању новца за тајно снимање контроверзног бизнисмена Миле Радишића, о снимку се данас говорило и у Сарајеву и у Бањалуци. Снимак из којег се види да су у аферу уплетени предсједник СДС-а Младен Босић и министар безбједности БиХ Драган Мектић, био је тема и у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, али и у Народној скупштини Српске.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Министри у Савјету министара данас су одговарали на бројна питања посланика и делегата, али министар безбједности Драган Мектић, данас због, како је образложено, службеног пута, није могао да одговори на питање о снимку. А питање је припремио Сташа Кошарац, који је затражио да се образложи улога Младена Босића, Драгана Мектића и Небојше Вукановића у, како је рекао, афери "50 000 евра".

Данашња сједница је потврдила и оно на шта су упозоравале институције Српске. Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић потврдио је намјере парламентарне већине у БиХ да формира Инвестициони фонд за економски развој БиХ који би користио девизне резерве ЦБ БиХ. 

Активности на формирању Инвестиционог фонда за економски развој БиХ нису више тајна и сви Они који су претходних дана тврдили супротно демантовао је предсједавајући Савјета министара - каже Никола Шпирић.

- Нема законске могућности да се формира Банка за обнову и развој БиХ али се траже могућности да се формира Инвестициони фонд БиХ гдје би се користиле нето девизне резерве у висини 300 милиона - каже Шпирић.

- Наравно средствима овог Фонда не би могла да се користе јавна предузећа или било који државни орган ни за покриће дефицита у буџетима - каже Звиздић.

Звиздић признаје да би почетни капитал у Фонду биле девизне резерве ЦБ БиХ и међународни кредити. Шпирић каже да би формирањем Фонда БиХ добила паралелни буџет и отела развојне и социјалне надлежности ентитетам.

- Тиме фактички развојну компетенцију коју сада имају ентитети преузима држава и то је противуставно и то ће произвести бројне проблеме - каже Шпирић.

И Мирко Шаровић је признао да Денис Звиздић разговара са ЦБ БиХ о кориштењу девизних вишкова али тврди да на Савјету министара није разматрана иницијативу за формирање Инвестиционог фонда. Бориће се да најмање 1/3 девизних резерви ЦБ БиХ усмјери привредницима у Српској.

- Ја нисам баш рапосложен да ова средстава користе актуелне владе. Покушаћемо да нађемо начин да их до привредника пошаљемо - каже Шаровић.

Због одсуства Драгана Мектића без одговора је посланичко питање Сташе Кошарца о евентулном покретању истраге о поријеклу 50 000 евра које је Небојша Вукановић савјетник Младена Босића изнио из БиХ како би платио Горану Сувари за незаконите радње тј. тајно снимање.

- Ако Мектић тврди да нема недодориљивих политичара зашто свог страначког шефа не пријави и не тражи одговоре каква је његова улога у подмићивању лица...и овдје постоји политичка одговорност Младена Босића за људе који су у његовом кабинету - каже Кошарац.

Босићев савјетник негира било какву умијешаност Мектића у аферу тајног снимања. Тврди да је био вођен новинарском знатижељом да дође до снимка који како каже говори о криминалу у Републици Српској. Ипак не открива како је дошао у посјед аудио-снимка.

- Ја сам био сам у томе, господин Босић је знао да сам контактирао. Господин Мектић није имао никакве везе са овим што се дешавало. Мислим да је потпуно неважно како сам дошао до тог снимка - каже Небојша Вукановић, Босићев савјетник.

Од Драгана Мектића очекују се одговори не само у вези са афером "50 000 евра" како је назвао Сташа Кошарац већ и у вези са истрагом о покушају линча Александра Вучића у Поточарима, тим прије што је наредне седмице заједничка сједница Савјета министара и Владе Србије.