latinica  ћирилица
29/10/2015 |  19:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм о рушењу српских цркава на Космету (ВИДЕО)

На званичном Јутјуб каналу предсједника Србије Томислава Николића данас је објављен филм о уништавању српске културне баштине на Косову и Метохији, чиме је покренута кампања #NoKosovoUnesco, преноси Б92.
Рушење цркве на Космету - Фото: Novosti.rs
Рушење цркве на КосметуФото: Novosti.rs

У опису видео снимка стоји: "Четири бисера свјетске баштине: Манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке и даље су на листи угроженог културног насљеђа Унеска. Они који данас траже пријем у Унеско, су они који су их изложили опасности".

- Ова кампања је намијењена страним медијима у земљама које ће гласати поводом иницијативе за пријем Косова у Унеско, јавио је Б92.

Председник Србије Томислав Николић недавно је одржао састанак са амбасадорима у Београду поводом приједлога Албаније да Косово постане члан Унеска и тада је такође приказан филм о уништавању српске културне баштине.

Николић је тада истакао да се на Косову не чува само српска, већ и европска култура, свјетско памћење и значајан корак цивилизацијског хода човјековог на читавој Земљи.

- Зато је важно да чувар свог и свјетског културног блага остане Србија као пуноправна чланица организације Унеско, нагласио је предсједник Србије.

Извршни савјет Унеска донио је одлуку да предложи пријем Косова у ту организацију Генералној конференцији, која ће бити одржана у новембру.