latinica  ћирилица
30/10/2015 |  10:25 | Аутор: СРНА

Васић: Избори су самостална надлежност Српске

Члан Главног одбора СНСД-а Рајко Васић рекао је да су истовремени ванредни избори у Републици Српској за све нивое једини могући, јер само тако валидно представљају вољу бирача и доносе политичку стабилност.
Рајко Васић - Фото: Screenshot
Рајко ВасићФото: Screenshot

Васић је истакао да треба политички схватити да су избори велики потенцијал самосталности Републике и њене изворне дејтонске аутономије, а у предстојећим разговорима о измјени изборне регулативе то питање треба одмах ставити на сто као валидан захтјев.

"Изборна аутономија Републике Српске у рангу је права и захтјева за референдумом", нагласио је Васић, који се десет година у СНСД-у бавио организацијом, припремом за изборе и изборима на свим нивоима.

Он је оцијенио да захтјев Савеза за промјене за ванредним изборима за Народну скупштину и предсједника Републике Српске представља потпуно одсуство политичког програма.

"Они већ дуже вријеме, мандатима, немају шта да поруче бирачима и јавности, што је лоше по Реублику Српску, па потежу сваки пут изнова за димним бомбама. Тако и сада. Лансирали су захтјев без икаквог размишљања и анализе", истакао је Васић, додавши да Савез за промјене тражи ванредне изборе за два уставна института Републике Српске само да би изазвали политичку нестабилност.

На питање како коментарише одговор предсједника Републике Српске Милорада Додика да пристаје на изборе, али да буду одржани на свим нивоима, Васић је рекао да их је "Додик погодио тамо гдје немају оклопа".

"Они и њихови компањони одмах су одговорили да ванредни избори на нивоу БиХ нису предвиђени, што је тачно, јер избори у БиХ не постоје као што су у другим земљама. Они су овдје потпуно одијељени међуентитетском линијом раздвајања. И никакве везе немају избори у Српској и Федерацији, за Парламентарну скупштину и члана Предсједништва БиХ", појаснио је Васић.

Он је рекао да би ванредни избори у Српској, ако би их било, могли да буду одржани само за све нивое, јер се тако одржавају и у редовном року.

Васић је нагласио да за предсједника Републике могу да се организују издвојени избори кад наступе предвиђене уставне околности.

С обзиром на чињеницу да то није нигдје регулисано, Васић је рекао да се избори на нивоу БиХ нису ни могли регулисати, те да је ово о чему он говори или пропуштено грешком или намјером да би се умањила самосталност Републике Српске.

Члан Главног одбора СНСД-а оцијенио је да је промјена изборног законодавства једнако тешка као што су и уставне промјене.

"Избори и пратећа регулатива утичу на структуру БиХ и на права три нације и два ентитета. Колики је то потенцијал постало је видљиво тек када је СДП посегнуо за избором 'свог Хрвата', Жељка Комшића, за члана Предсједништва. То је био корак који је открио велики унитаристички потенцијал избора у БиХ. Стога је на нож дочекивана свака иницијатива која би колико-толико уобличила једну хрватску изборну јединицу у Федерацији", рекао је Васић.

Васић, који је више пута истицао да је стање у изборном сегменту лоше, зрело за промјене, рекао је да су избори и медији два сегмента које је међународна заједница, ОЕБС, прве поклопила у БиХ, одмах по завршетку рата.

"Данас је стање у обје области катастрофално. Изборна регулатива омогућава бројне манипулације. Није у питању само случај 'Комшић', то је тек површина. Омогућава бројне криминалне нерегуларности, куповину гласова и употребу фантомских аутобуских и 'врећарских' гласова. Процес се одвија без стварног увида и надзора", рекао је Васић.

Члан Главног одбора СНСД-а Рајко Васић закључио је да такво стање највише одговара политичком Сарајеву, неким дијеловима међународне заједнице и окорјелим унитаристима.