latinica  ћирилица
01/11/2015 |  21:47 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Резултати структуралног дијалога могу зауставити референдум

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да у Српској неће бити потребе за одржавањем референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, ако структурални дијалог о реформи правосуђа да одређене резултате.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Референдума нико не треба да се плаши и ако га буде, а неће бити трагедија ни ако га не буде. Важно је да се структуралним дијалогом или неким другим видом сарадње унутар БиХ постигну рјешња која ће задовољити све политичке опције", истакао је Чубриловић.

Он је напоменуо да још нису створени сви законски услови да одлука Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума буде објављена у "Службеном Гласнику Републике Српске", јер је за објављивање потребно да буду исцрпљене све инстанце жалби, а поготово одлуке Уставног суда Републике Српске.

"Када буду створени законски услови, будите сигурни да ће парламент Српске испоштовати законске обавезе о овом питању", рекао је Чубриловић вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је напоменуо да не постоји никаква куповина времена, како то тврди опозиција када је ријеч о необјављивању одлуке о референдуму у "Службеном Гласнику Републике Српске", јер се ово питање мора кретати у оквиру законских рјешења.

Чубриловић каже да не постоје притисци међународне заједнице да се одлука о референдуму не објави, али да постоје притисци да се референдум не одржи, о чему је јавност упозната.

Он је рекао да нису тачне оптужбе опозиције да је Влада Републике Српске формирана на политичкој корупцији, наводећи да је ријеч о политичким ставовима, а не о озбиљним оптужбама за које су потребни озбиљни докази.

Говорећи о могућности да опозиција напусти парламент Српске и прибјегне ванинституционалним видовима политичке борбе, Чубриловић каже да не очекује да ће се то десити, те да треба настојати да се сви проблеми рјешавају договором у институцијама Републике Српске.

Чубриловић је навео да ће, на позив Његове светости патријарха српског Иринеја, 5. новембра у Бијељини бити одржан састанак свих политичких странака из Републике Српске ради приближавања политичких ставова како би се покушала пронаћи нека заједничка рјешења, односно нека црта испод које се не смије ићи када је ријеч о заштити виталног националног интереса Срба у БиХ.