latinica  ћирилица
02/11/2015 |  14:27 | Аутор: РТС

Скупштина самопроглашеног Косова ратификовала ССП

Скупштина самопроглашеног Косова је са 86 гласова, односно двотрећинском већином ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању Приштине са ЕУ. Уочи сједнице уведене су ригорозне мјере контроле на улазу у скупштину.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Сједница је почела са сат времена закашњења, а опозициони посланици су, пошто су њихови представници изнијели своје ставове о ССП-у, напустили сједницу.

Шеф парламентране групе покрета "Самоопредјељења" Клаук Коњуфца критиковао је ССП, тврдећи да је његов успјех условљен спровођењем споразума Приштине са Београдом, јавља РТС.

"Чланови 5 и 13 налажу експлицитно прекид ССП-а, у зависности од спровођења споразума са Србијом", рекао је Коњуфца.

Како је рекао, постоји видљива асиметрија - Србија нема тај услов у свом споразуму.

Према његовим ријечима, косовска влада је споразумом из Брисела уврстила Косово у процес боснизације.

"Дозволила је ауторитет централне власти и ауторитет заједнице. ЗСО ће доносити одлуке које влада не смије да мијења", навео је Коњуфца.

Шефица посланичке групе Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи је такође критиковала владу и њене представнике, рекавши да умјесто да преговарају о интересу Косова, они данас преговарају о личној амнестији. 

Шеф парламентарне групе Српске листе Славко Симић рекао је да та листа даје пуну подршку ССП-у који, како каже, нуди шансе за предузетништво на Косову.

Сједници присуствује већина посланика владајуће коалиције, Српске листе, као и предсједница Косова Атифете Јахјага. 

Уочи данашње сједнице, уведене су строге мјере контроле, па су на улазу у скупштинску салу постављена три детектора за регистровање метала кроз која морају да прођу сви који улазе у скупштину. 

Строгим мјерама прегледа подвргнути су посланици, министри, чланови дипломатског кора, новинари и посматрачи.

Ригорозне мјере контроле уведене су након петонедјељних инцидената које су посланици опозиције организовали у косовској скупштини захтијевајући да премијер Иса Мустафа повуче потпис са Бриселског споразума Приштине и Београда.

На засједању би требало да се разматра Закон о Споразуму о стабилизацију и проширењу Приштине и ЕУ.

За усвајање овог закона потебна је двотрећинска већина, односно неопходно је да га подрже и српски посланици. Опозиција је најавила бојкот сједнице, али су у сали присутни шефови посланичких група опозиционих странака.