latinica  ћирилица
05/11/2015 |  21:27 | Аутор: СРНА

Отворена изложба о страдању становника Градишке

Историјска изложба "Страдање становника Босанске Градишке у ратној 1915. години", аутора Бојана Вујчића отворена је вечерас у галерији Завичајног музеја Градишка.
Изложба о страдању становника Градишке 2015. - Фото: СРНА
Изложба о страдању становника Градишке 2015.Фото: СРНА

Аутор Бојан Вујчић рекао је да је посјетиоцима представио изложбу докумената и архивску грађу из Аустро-угарског архива који је био смјештен, а касније и заборављен на тавану старе Вијећнице, а пронађена је прије неколико година током реконструкције фасаде и крова зграде.

"То си историјски извори првог реда и њихова обрада и даље траје. До сада је архивирано више од 4.000 докумената, а процјењује се да је још 7.000 докумената о том периоду Градишке и даље необрађено и неархивирано", рекао је Вујчић.

Према његовим ријечима, ова изложба је наставак прошлогодишње о почетку Првог свјетског рата и његовом утицају на живот у Градишци којој је претходила изложба "Градишка пред Први свјетски рат".

"Ова трећа изложба о том периоду у Градишци кроз разна документа описује страдање наших предака прије тачно стотину година, не заобилазећи ни најмање поре друштвеног живота", навео је Вујчић.

Он истиче да изложба објелодањује званична документа Земаљске владе, интимна писма војника са ратишта и хушкачка писма самих становника Градишке, разне молбе и жалбе због тешких животних услова, те стање у привреди која је свом снагом окренута ратним потребама.

"Обрађена је и тема школства, вјеронауке и њене забране у школству, те ћирилица која је забрањена у службеној употреби новембра 1915. године", рекао је Вујчић.

Он каже да је током истраживања пронашао веома ријетка документа о Вељку Чубриловићу из Градишке, који је у "сарајевском процесу" био први од тројице затвореника који су осуђени и објешени због атентата на аустро-уграског престолонасљедника Франца Фердинанда. Вељко Чубриловић објешен је 3. фебруара 1915. године.

На изложби су представљани документи који говоре о Бањалучком велеиздајничком процесу /1915-1916/, на којем је оптужено четворо становика Градишке, због сарадње са српским културним удружењима "Народна одбрана", "Српски сокол" и "Побратимство".

"У посебном поглављу обрађено је страдање становништва Градишке у логору Арад, те у другим логорима и затворима", истиче Вујчић.

Вујчић је каже да је током припреме изложбе и увида у разна документа стекао утисак да међу народима у Градишци у Првом свјетском рату "није било толико зле крви као што је то било током Другог свјетског рата".

"Постоје свједочења о међусобном помагању српских, муслиманских и хрватских друштава у том периоду историје Градишке", сматра Вујчић.

Изложба "Страдање становника Босанске Градишке у ратној 1915. години" ће за посјетиоце Завичајног музеја бити отворена до краја новембра.