latinica  ћирилица
09/11/2015 |  08:59 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Извјештај УН-у: Српска промовише реформу правосуђа кроз референдум

Неопходно је да БиХ усвоји реформе за примјену политичког система који је пажљиво уређен Уставом БиХ, а област којој је реформа најпотребнија, вјероватно, јесте правосуђе, које је БиХ наметнуо високи представник, а у крајњем је нескладу са европским стандардима, наводи се у 14. Извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН.
Савјет безбједности УН - Фото: Getty Images
Савјет безбједности УНФото: Getty Images

У Извјештају се подсјећа да је 15. јула Народна скупштина Републике Српске одобрила референдум да би својим грађанима дала могућност да изразе мишљење о законима које им је наметнуо високи представник, укључујући и оне којим су формирани Суд и Тужилаштво БиХ.

"Бошњачке странке и неки чланови међународне заједнице изјавили су да планирани референдум Републике Српске крши Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ. У ствари, планирани референдум представља мирољубиво и законито средство којим се Влада Републике Српске залаже за реформе и противи незаконитом дјеловању високог представника", појашњава са у Извјештају.

Република Српска, наглашено је, промовише реформу правосуђа кроз референдум, на ком ће испитати став грађана о законима које им је наметнуо високи представник, укључујући оне којима су формирани Суд и Тужилаштво БиХ.

Српска аргументовано показује да се планираним референдумом тражи мишљење грађана Републике Српске о поступцима високог представника за које није овлашћен Анексом 10, нити резолуцијама Савјета безбједности УН, те да референдум, као такав, не представља повреду ни Анекса, нити резолуција.

Анекс 10 високом представнику даје крајње ограничено право пружања помоћи, а не диктаторска овлашћења на која се позива када намеће законе који су предмет планираног референдума Републике Српске.

"Сваки покушај сузбијања референдума, којим се тражи мишљење јавности, представљао би повреду права на слободу изражавања гарантованог Европском конвенцијом о људским правима и Међународним пактом о грађанским и политичким правима. Референдум гарантује заштиту, нарочито зато што је високи представник спријечио свако оспоравање његових поступака и вансудски кажњавао грађане који су им се успротивили", порука је из Српске Савјету бебједности.

Штавише, напомиње се у Извјештају, планирани референдум Републике Српске односи се на питања у уставној надлежности Српске као ентитета и подсјећа да Устав БиХ не даје судску власт /осим Уставног суда БиХ/ институцијама БиХ и изричито прописује да "све владине функције и овлашћења, која нису Уставом изричито дата институцијама БиХ, припадају ентитетима".

Из Српске подсјећају да од 2011. године, Влада Републике Српске тражи реформу правосуђа БиХ у оквиру структурисаног дијалога са ЕУ, али напредак споро тече пошто се правосудне институције БиХ енергично противе неопходним реформама.

Након четири године, констатује се у тексту, није дошло ни до једне измјене закона којом би се исправила кршења Устава БиХ и стандарда ЕУ. Међутим, структурисани дијалог је недавно дао наговјештај напретка. Наиме, 13. јула учесници структурисаног дијалога договорили су промјену формата сесија.

"На посљедњем састанку у оквиру структурисаног дијалога, који је одржан 10. септембра, представници БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и дистрикта Брчко потписали су протокол којим је утврђен оквир одређених, пријеко потребних реформи правосуђа. Међу битним реформама предвиђеним протоколом налазе се измјене закона о Суду и Тужилаштву БиХ, Кривичног закона и Закона о Високом судском и тужилачком савјету", наводи се у извјештају.

У текст се напомиње да је предсједник Суда БиХ Медџида Кресо, реагујући на реформу надлежности Суда БиХ из протокола, потписаног у септембру, рекла: "Ово се не смије дозволити".

Супротно тврдњама високог представника, референдум није напад на суверенитет и територијални интегритет БиХ, што Република Српска стално и јасно истиче.

"Према Закону о референдуму и цивилним иницијативама Републике Српске, тек након одржаног референдума, у року од шест мјесеци, Народна скупштина Републике Српске доноси одговарајуће одлуке. Овај процес доношења одлука биће предмет расправе у институцијама Републике Српске и БиХ и биће у складу са уставима БиХ и Републике Српске", пише у Извјештају.

Референдум је неопходан, истиче се у тексту, дјелимично и зато што је високи представник спријечио сваку правну ревизију својих одлука и других поступака, пред Уставним судом БиХ, Европским судом за људска права и свим другим институцијама.

У Извјештају Републике Српске Савјету бебједности УН напомиње се да је планирани референдум битан и легитиман механизам подршке настојањима Републике Српске да реформише институције које имају директан и негативан утицај на њене грађане.