latinica  ћирилица
09/11/2015 |  10:04 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

И. Сарајево- Изведена монодрама "Челичне ратнице"

На 9. Међународном филмском фестивалу "Први кадар" у Источном Сарајеву, режисер и глумац Јелена Мила, која живи ради у Шведској, извела је монодраму "Челичне ратнице".
Истично Сарајево-монодрама  Челична ратница - Фото: СРНА
Истично Сарајево-монодрама Челична ратницаФото: СРНА

Монодарама "Челичне ратнице" је прича о женама ратницима и добровољцима на Балкану у току Првог свјетског рата.

Према ријечима Миле, која је режисер и аутор текста ове монодраме, текст је стваран на основу оригиналних записа, аутентичних изјава и одломака из биографија конкретних ратница.

"Оне су надљудским напором и преданошћу подстицале на коректност и досљедност, служиле за примјер, поштовање и постале свједочанство нехуманог времена рата. Како прије сто година, тако и данас, оне својим присуством зацјељују ране и васкрсавају страдања", рекла је Мила.

Она истиче да је ова монодрама помен неуништивој снази армије челичних ратница Српкиња - Милунке Савић, Надежде Петровић, Софије Јовановић, Милеве Марић Ајнштајн и Српкиње-Јеврејке Зорице Сарах Митић, Црногорки - Василије Вукотић и Милице Марка Миљанова Поповић, Словенке Антоније Јаворник, Енглескиња - Флоре Сандерс и Елзе Инглиш, Македонке Делфе Иванић, Швајцаркиње Катарине Штурценегер, Аустријанке Дијане Будисављевић, Холанђанке Жане Меркус и Американке Мери Гелдвин.

"Пратећи жива сведочења ових жена и њихове биографије, монодрама отвара слику бесмисла рата и нужности очувања живота и слободе", наглашава Мила.

Претходно, у сарадњи са Студијом цртаног филма "СЦФ 98" из Ниша и Српском православном црквеном општином Новосарајевском, а уз помоћ "Ворлд вижна" Сарајево, реализована је радионица анимираног филма "Душа човјека" за ученике основних и средњих школа Источног Сарајева и Кантона Сарајево, омладину са посебним потребама, чланове Удружења "Вратите нам осмијех", Источно Сарајево и чланове Форум театра и Православне црквене омладине.

Полазници су имали прилику да се упознају са историјом анимираног филма, анимацијским техникама, процесом израде анимираног филма. Као резултат радионице настао је анимирани филм.

У оквиру едукативног програма Фестивала одржан је и "ДокМастерКлас", као и предавање режисера Драгана Елчића. Полазници су имали прилику да, путем предавања и филмске примјере, сазнају више о креативном документарном филму, умјетничкој слободи, креативном доживљавању стварности и специфичном углу гледања и проматрања филмске умјетности.

Вечерас ће се, у оквиру најновијег филмског програма Фестивала који је посвећен добитницима признања "Филмска клапа" за допринос развоју манифестације, као и филмске умјетности у БиХ, публици својим стваралаштвом представити прошлогодишњи добитник награде редитељ Милован Пандуревић, директор Кинотеке Републике Српске.