latinica  ћирилица
10/11/2015 |  13:56 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Додик: У Инцковом извјештају лажи о Српској (ВИДЕО)

Високи представник Валентин Инцко у извјештају генералном секретару УН-а о статусу спровођења мира у БиХ кога ће презентовати у данас у 16.00 часова, поручио је да је одлука власти Републике Српске да одрже референдум директно кршење Дејтонског споразума.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Он је навео да референдумско питање предлаже да Република Српка напусти заједнички правосудни простор БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да оно што ће Инцко данас представити о Српској је лаж.

"Инцко се и раније лажно представљао као тумач Дејтонског споразума и оцјењивао да Република Српска крши Дејтонски споразум, на шта је Српска реаговала одговором свим чланицама Савјета безбједности", рекао је Додик.

Нагласио је да Инцко као и његови претходници умјесто да заштите Дејтонски споразум, константно раде на његовом рушењу.

У Извјештају, Инцко, између осталог, наводи да је одлука власти Републике Српске да одрже референдум директно кршење Дејтонског споразума, као и пријетња СНСД-а да ће одржати референдум о независности Републике Српске 2018. године. Све то, наводи Инцко, представља ескалацију политике СНСД-а којом се оспоравају темељи Дејтонског мировног споразума.

Извјештај који ће Инцко представити Савјету безбједности обухвата период од 21. априла 2015. до 21. октобра 2015. године.

Он је навео да је одлука Народне скупштине РС од 15. јула о одржавању референдума у РС о законима о Суду и Тужилаштву БиХ донесена упркос јасног упозорења 14. јула од стране Управног одбора амбасадора Савјета за имплементацију мира, те да референдумско питање предлаже да Република Српска напусти заједнички правосудни простор БиХ.

Инцко, између осталог, истиче да усвајање одлуке о референдуму у Народној скупштини Републике Српске представља један од најозбиљнијих кршења Дејтонског мировног споразума од потписивања и представља озбиљну пријетњу спровођењу мира.