latinica  ћирилица
11/11/2015 |  14:08 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Пети фестивал науке у Бањалуци (ВИДЕО)

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић изјавио је данас да је знање стратешки ресурс Српске.
Дом омладине Бања Лука - Фото: РТРС
Дом омладине Бања ЛукаФото: РТРС

"Имамо инвеститоре који су заинетресовани за улагања у Републику Српску јер овдје постоји добра традиција у знању и значајни ресурси на универзитетима, међу научницима, институтима", рекао је Комић новинарима у Бањалуци, гдје се данас одржава 5. Фестивал науке, који организује ресорно министарство.

Комић је рекао да је популаризација науке циљ дводневног Фестивала науке.

"На Фестивалу ће учествовати 18 излагача, међу којима су представници факултета оба универзитета у Републици Срспкој, средње школе, те Центар за промоцију науке из Београда, који ће представити занимљиву страну, па ће посјетиоци, између осталог, моћи да виде различите експерименте из физике и хемије, холограм, робот од лего коцкица и три де штампач", рекао је Комић.

Он сматра да је садржај Фестивала обогаћен и да оправдава његово организовање.

У оквиру Фестивала, каже Комић, у Музеју Републике Српске у Бањалуци постављен је планетаријум и организована посјета ученика основних и средњих школа, док пет бањалучких факултета организује Дане отворених врата.

Он је додао да ће сутра у Банском двору бити одржана свечана академија на којој ће бити додијељене награде најзаслужнијима у области научно-истраживачког рада.

Комић је најавио да ће на Фестивалу предавања одржати режисер Милорад Милинковић, представник Центра за промоцију науке из Београда Тијана Продановић и генерални директор "Политике" и главни уредник "“Политикиног забавника" Зефирино Граси.