latinica  ћирилица
14/11/2015 |  08:01 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Париз: 128 мртвих, 180 рањених, ИД преузела одговорност за нападе (ВИДЕО)

У шест напада колико их је протекле ноћи изведено у Паризу, у 10. и 11. арондисману, убијено је 128 људи, а рањено их је око 180, од којих се 99 налази у критичном стању, јављају француски медији позивајући се на најновије податке из полицијских и правосудних извора.
Напад у Паризу - Фото: AP
Напад у ПаризуФото: AP

Погинуло је осам нападача, од чега се седам разнијело самоубилачким прслуцима.

Eight extremists dead following deadly #ParisAttacks – as many as 120 Parisians dead: https://t.co/k7NGIOWro9 pic.twitter.com/Z56qt6tg9Q

У једном од најгорих терористичких напада на европском тлу, другом ове године у Француској, нападнути су ресторани, кафићи, национални стадион и концертна дворана.

Полиција је саопштила да је око 120 мртвих само у дворани "Батаклан" гдје су терористи држали и убили велики број талаца, пре него што су специјалци улетјели у дворану. У том тренутку тројица терориста су се разнијела екплозивом којим су били опасани, док је посљедњег полиција убила прије него што је успио то да учини.

Француски медији преносе, позивајући се на безбједносне изворе, да је у нападима укупно убијено осам терориста. 

На осталим локацијама има најмање 42 страдалих. АФП такође јавља да је у нападима повређено 200 људи, од чега 80 теже. Напади у Паризу почели су синоћ око 22.30 часова , када је терориста наоружан "калашњиковим" запуцао у ресторану "Мала Камбоџа" у центру Париза.

Убрзо су одјекнуле експлозије на "Стад де Франсу" на којем су меч играли Француска и Нјемачка, а терористи су ушли и извршили масакр у дворани "Батаклан" гдје је у току био концерт. Нападачи су били у близини стадиона и ушли у ресторан "Мекдоналдс" у који су бацили ручне гранате. Према ријечима свједока, нападачи су на више локација викали "Алаху акбар" док су пуцали по људима, а неки он њих су узвикивали и "Ово је за Сирију!".

Исламска држава преузела је данас одговорност за терористичке нападе, јавља Ројтерс.

У званичном саопштењу те исламнистичке групе наводи се да су припадници ИД опасани експлозивом и наоружани аутоматским оружујем извели нападе на неколико локација у центру француске престонице, преноси британска агенција.

Напади су били пажљиво планирани.Циљ напада био је да се Француској покаже да ће остати главна мета све док наставља са својом политиком.

Напад у Паризу (фото: © Philippe Wojazer/Reuters)

Прогласио је ванредно стање у земљи и затворио границе. У Паризу је распоређено 1.500 додатних војника.

Амбасада Босне и Херцеговине у Паризу је у стању приправности након напада који су се десили у главном граду Француске. Још немају информација да ли међу жртвама има држављана Босне и Херцеговине. 

Повезане вијести:

Галијашевић: Ово је напад на ЕУ и стабилност Европе (ВИДЕО)

ИД хештегом "Париз гори" слави напад у Паризу

Свијет шокиран нападима, нуди помоћ Француској

Терористички напади у Паризу, најмање 140 мртвих, масакр у концертној сали