latinica  ћирилица
17/11/2015 |  09:01 ⇒ 09:01 | Аутор: Вечерње новости

Берлин повлачи спорни амандман у поглављу 35?

Криза дијалога Београда и Приштине, због одлуке косовских Албанаца да суспендују формирање ЗСО, неће утицати на отварање преговарачких поглавља Србије са ЕУ - потврђено је "Новостима".
Меркелова и Вучић у Берлину (архив) - Фото: AP
Меркелова и Вучић у Берлину (архив)Фото: AP

Према сазнањима со којих су дошле "Новости", званични Београд још води дипломатску акцију да промијени текст неприхватљивог нацрта преговарачког оквира за косовско поглавље 35, које би могло да буде отворено већ у децембру.

За почетак, постоји реална шанса да званични Берлин повуче спорни амандман из оквира, у којем се тражи да се цијели ток преговора о чланству Србије веже за напредак у нормализацији односа са Приштином.

У спорном њемачком амандману, а који су подржали Велика Британија и Хрватска, тражи се да се "одлуке за отварање наредних поглавља (након 35, 32, 23, 24) доносе у свјетлу доприноса Србије у спровођењу пуне имплементације Бриселског споразума".

Њемачка је, наводно, спремна и на ситније корекције појединих дијелова платформе у 36 тачака, а које је Београд означио као спорне, јер се у њима имплицира индиректно признавање независности КиМ.

Ту поруку, тврде извори "Новости", српском врху пренио је и Ернст Рајхел, представник њемачког МСП за Југоисточну Европу, који је недавно боравио у Београду.

Евентуалне корекције оквира за поглавље 35, прије свега, односе се на дио у којем се захтијева да допуштање држављанима трећих држава улазак у Србију са Косова. Тај став би могао бити преформулисан, како не би задирао у статус КиМ. Промјене би могла да претрпи и тачка оквира у којој се тражи да Србија ријеши питање руководства које је именовала у "Газиводама". Замјерка Београда је да се то питање уводи у дијалог без сагласности двију страна и да зато не може бити прелазно мјерило (тзв. бенчмарк) за косовско поглавље.

За српску страну спорне су и одредбе у којима се тражи да Београд подноси извјештаје косовском МУП и судовима о пензијама које исплаћује полицајцима, судијама и тужиоцима, као да је Србија колонија Приштине. Према сазнањима, и ове тачке ће највјероватније бити избачене из коначног приједлога преговарачког оквира.

Коначан текст преговарачког оквира за поглавље 35, које се односи и на нормализацију односа Београда и Приштине, требало би да буде утаначен међу 28 држава чланица почетком децембра.

Како сазнајемо, крајем новембра требало би да се састане Комитет за проширење Савјета ЕУ, договори финалну верзију документа и прослиједи је европским лидерима на усвајање.

Очекује се да се на старту преговара Србије са ЕУ отворе два поглавља, 35 и 32, која се односе на финансијску контролу.