latinica  ћирилица
17/11/2015 |  21:09 ⇒ 18/11/2015 | 07:49 | Аутор: Агенције

Хановер: Није пронађен експлозив, нико није ухапшен-у Паризу било девет терориста

Њемачки званичници саопштили су да полиција није пронашла никакав експлозив, као и да досад нико није ухапшен у Хановеру послије отказивања пријатељског фудбалског меча репрезантација Њемачке и Холандије због страха од бомбашког напада.
Евакуисан стадион у Хановеру - Фото: Beta/AP
Евакуисан стадион у ХановеруФото: Beta/AP

"Досад нико није ухапшен. Што се тиче питања да ли је пронађен експлозив, могу да вам кажем да досад није", изјавио је министар унутрашњих послова Доње Саксоније Борис Писторијус.

Он је рекао да не може да потврди да је у близини стадиона пронађено амбулантно возило пуно експлозива.

Њемачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је рекао да је фудбалски меч у Хановеру отказан "из добрих разлога" да би се "заштитили грађани", не наводећи детаље.

Утакмицу су требали да прате и Де Мезијер, као и њемачка канцеларка Ангела Меркел и неколико других министара, пренијеле су агенције.

Њемачки медији су јавили да је информација о могућем нападу дошла из "страних извора".

И Белгија је из безбједносних разлога отказала данашњу пријатељску фудбалску утакмицу са Шпанијом.

Белгијска фудбалска федерација саопштила је да је одлука донесена синоћ, након што је влада препоручила да се утакмица не игра.

Затворен је и дио Хановера у којем се налази главна жељезничка станица, јер је уочен сумњив предмет.

Француска: Видео доказује да постоји и девети терориста

Француски истражитељи добили су видео снимак који указује на могућност да је постојала и девета особа која је учествовала у нападима у Паризу.

Позивајући се на неименоване изворе блиске истрази, агенција АФП је јавила да је могуће да је, поред Салаха Абдеслама, још један нападач у бјекству, осим ако није у питању један од двојице осумњичених саучесника који су притворени у Белгији.

Нешто раније, тројица неименованих француских званичника су изјавила да је анализа о низу напада изведених у Паризу 13. новембра показала да постоји још једна особа која је директно умешана у нападе, а која још није позвана на одговорност и да је потрага за том особом у току.

Француске и белгијске власти су издале потјерницу за Салахом Абдесламом, који стоји иза напада и чији је брат био међу нападачима, а француски званичници су рекли да други одбјегли осумњичени кривац још није идентификован, преноси АП.

У петак увече је у Паризу убијено седам нападача, од којих три у близини националног стадиона, три у концертној дворани "Батаклан", а један у оближњем ресторану, подсјећа америчка агенција.