latinica  ћирилица
18/11/2015 |  19:51 ⇒ 19:55 | Аутор: Вечерње новости

Евро 2016. без три шампиона

Континентално првенство у Француској окупиће први пут 24 репрезентације. Не учествују Холандија, Данска и Грчка, а Нијемци су фаворити према кладионицама.
Еуро 2016 - Фото: илустрација
Еуро 2016Фото: илустрација

Европско првенство 2016. у Француској (10. јун - 10. јул) биће јединствено, јер ће окупити рекордне 24 репрезентације, а на списку учесника нема чак три бивша шампиона. Мада је нови систем такмичења широм отворио врата свим јачим селекцијама, неуспјешни су били носиоци пехара из 1988, 1992. и 2004. - Холандија, Данска и Грчка.

Од некадашњих првака, за пехар ће се борити Нијемци (три круне), Шпанци (три), домаћини (двије) и Италијани (једна), а ту су и насљедници СССР и Чехословачке, Русија и Чешка (по једна). С друге стране, на предстојећем ЕП ће се појавити пет дебитаната, од којих је већина могла само да сања о одласку на завршницу, док је учествовало осам или 16 екипа: Сјеверна Ирска, Велс, Исланд, Албанија и Словачка.

На посљедња два турнира доминирала је Шпанија, која је славила 2008. у Аустрији и Швајцарској, као и 2012. у Пољској и Украјини. Међутим, према квотама свих свјетских кладионица "фурија" је тек трећа на листи фаворита за пехар. По тим прогнозама, Њемачка би требало да освоји прво мјесто тријумфом над Француском, а у међу великане, у полуфинале, очекује се да уђе све боља Белгија. Ови коефицијенти говоре и да квалификациона група Србије и није била претерано јака, јер је Португал седми, док Албанија дијели 22. мјесто са Сјеверном Ирском (Данска елиминисана у баражу).

Осим од снаге репрезентација, ове прогнозе зависе и од жријеба, а извлачење група ће бити одржано 12. децембра у Паризу. Будући да распоред по шеширима никада није потпуно у складу са реалним квалитетима тимова, тако би у истој групи могли да се нађу, рецимо, Њемачка, Италија, Чешка и Турска. Исто тако, постоји шанса да се "споје" на пример, Португал, Украјина, Мађарска и Албанија.

У сваком случају, непотребно повећање броја учесника које разводњава квалитет, неће покварити уживање у мајсторијама Роналда, Ибрахимовића, Инијесте, Милера и осталих великих европских звијезда, нити ће смањити жељу свих љубитеља фудбала да сазнају ко ће освојити ЕП.