latinica  ћирилица
19/11/2015 |  11:01 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Овдје је несумњиво ријеч о терористичком нападу (ВИДЕО)

- БиХ је, добила свог 'бомбаша самоубицу' и то онога који самоубиство врши након ефикасно изведене терористичке акције, рекао је за РТРС експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Коментаришући синоћњи напад у Рајловцу, у којем су убијена два припадника Оружаних снага БиХ, истакао је су напад на војнике, на униформу, и начин на који је он изведен- насумично пуцање, необориви докази да одмах свима буде јасно да је ријеч о терористичком нападу.

- Никакво умањивање не долази у обзир, и ово је пропуст бх безбједносних агенција, које, каже, очигледно нису извукле поуку из серије напада у Паризу.

- Управо у главном граду Француске је Енес Омерагић и рођен 1981. године и у вези је са вехабијским покретима из Хаџића, Вогошће. Одржавао је везе са радикалним исламистима у Француској и Сирији. Од 2010. године на списку је Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ као потенцијална пријетња и пролази кроз обавјештајно-безбједносне евиденције. Морао је бити под снажнијим надзором, није могао слободно да се креће и да лако дође до наоружања и изведе ову акцију, сматра Галијашевић.

То што су појединци напад у Сарајеву синоћ окарактерисали излованим случајем или инцидентом за Галијашевића су исувише неозбиљне квалификације, јер одмах било јасно да је ријеч о класичном фанатику, који је након убиства двојице војника починио самоубиство.

Истиче, у БиХ се са тероризмом бори једино МУП Српске, што је и доказано након терористичког напада у Зворнику.