latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:54 | Аутор: Агенције

Матвијенко: Формирати међународни трибунал за злочине терориста

Предсједник горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко заложила се данас за формирање међународног трибунала за терористичке злочине.
Валентина Матвијенко - Фото: AFP
Валентина МатвијенкоФото: AFP

"Данас се обиљежава 70 година од почетка чувеног Нирнбершког процеса, на којем су осуђени нацистички злочини. Треба да уложимо напоре са својим партнерима у циљу формирања међународног трибунала који ће жестоко да казни терористе и њихове саучеснике који су починили ужасне злочине против човјечности", рекла је она, пренио је ТАСС.

Лидер политичке партије "Праведна Русија" Сергеј Миронов рекао је новинарима уочи почетка заједничког састанка оба дома парламента да је потребно укинути мораторијум на смртну казну за терористе и њихове саучеснике.

"Ја ћу данас у свом говору предложити измјене руског закона и, као изузетак од правила, увођење смртне казне за терористе и њихове саучеснике који су помогли терористима да изврше терористичке нападе. Мислим да је то неопходно да се уради", рекао је Миронов новинарима.

Он је додао да је међународни тероризам у име "Исламске државе" прогласио рат цијелом свијету.

"Све док је то рат, потребно је да побиједимо у рату и погодимо непријатеља у његовој јазбини. 'Исламска држава' данас је малигни тумор на нашој планети чије метастазе се појављују у различитим земљама у облику ужасних терористичких напада", рекао је Миронов.