latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:07 ⇒ 19:07 | Аутор: Агенције

Мали: Окончана талачка криза, броје се мртви (ВИДЕО)

У акцији специјалних снага Малија у нападнутом хотелу у главном граду Бамаку ослобођено је 80 талаца. Снаге безбједности интервенишу у хотелу у којем су нападачи, за које се вјерује да су џихадисти, заробили око 170 талаца.
Терористички напад у Малију - Фото: AP
Терористички напад у МалијуФото: AP

18.30 - Након евакуације талаца, група наоружаних нападача и даље се налази у луксузном хотелу "Радисон блу" у главном граду Малија, саопштио је данас портпарол миистарства безбједности Амаду Санго.

"Нападачи више не држе таоце. Они су заузели горње спратове хотела. Припадници специјалних снага покушавају да их избаце одатле", изјавио је Санго.

17.05 -  Мировне снаге УН у хотелу пронашле 27 тијела, 12 у подруму хотела, а 15 на другом спрату. Претрага хотела се наставља, саопштио је званичник УН.

16.45 - Осамнаест тијела је пронађено након напада на хотел, пренио је АФП. Министар безбједности тврди да нападачи више не држе ниједног таоца.

16.40 - Афричка џихадистичка група Ал мурабитун која је повезана са Ал каидом, преузела је одговорност за напад на хотел са страним гостима у Бамаку. Група са сјевера Малија, коју чине углавном Туарези и Арапи, објавила је на Твитеру да стоји иза напада на хотел "Радисон блу", гдје нападачи држе око 130 талаца.

Ова тврдња није могла бити провјерена из независних извора.

Ал мурабитун је формирана прије двије године, а предводи је некадашњи припадник Ал каиде Моктар Белмоктар.

15.20 - Три нападача су убијена, саопштили званичници Малија, преноси Би-Би-Си.

14.30 - Унутар хотела су још 124 госта и 13 чланова особља, саопштила је управа хотела, пренио је Ројтерс. Раније је јављено да је око 80 талаца ослобођено.

14.00 - Министар унутрашњих послова Малија рекао да ниједан нападач неће моћи да побјегне. Навео је и да су два припадника специјалних снага рањена али да нису животно угрожени.

13.50 - Званичници кажу да су успјели да ослободе одређен број талаца зато што нападачи не познају добро зграду хотела. Акција још увек у току.

13.20 - Око 50 француских специјалаца упућено је у Бамако, саопштили су фанцуски званичници. Један од ослобођених талаца рекао да је чуо нападаче да говоре енглески језик, преноси Ројтерс.

13:10 - Специјалци иду по спратовима хотела, чује се спорадична пуцњава.

13.02 - Званичници су потврдили погибије два држављанина Малија и једне особе из Француске. "Раша тудеј" је извијестила да је погинуло најмање деветоро људи. За сада нико није преузео одговорност за напад на луксузни хотел, популаран међу странцима и туристима.

12.20 - Специјалне снаге ушле у хотел, акција је у току. Хеликоптер надлеће подручје око хотела. На лицу мјеста су и бројне екипе хитне помоћи.

11.44 - Снаге безбједности Малија интервенисале су у хотелу у главном граду Бамаку, гдје су нападачи држали таоце, и ослободиле 15 људи, а три особе су погинуле, јавио је АФП. Убијена су два држављана Малија и држављанин Француске, јавио је Гардијан.

11.35 - Десетине талаца евакуисано из хотела, јавља АФП. Специјалне снаге Малија и војници опколили су хотел. Француска пружа оперативну и логистичку подршку, преноси РТС.

11.28 - Извори безбједносне службе су рекли да се цијела драма одиграва на седмом спрату хотела и да џихадисти пуцају у ходнику, као и да су у нападу рањена два припадника приватног обезбјеђења хотела.

11.20 - Нападачи из хотела ослободили неколико талаца, укључујући оне који су знали да кажу наводе из Курана, преноси Ројтерс, позивајући се на безбедносне изворе. РТ преноси да је погинуло најмање девет људи.

11.05 - Безбједносне снаге Малија су се распоредиле око хотела из којег су испратили двије жене, преноси АФП. Свједоци наводе да су џихадисти током напада користили и аутоматско оружје и ручне бомбе. Најмање двојица припадника обезбјеђења хотела су рањена, преноси Ројтерс. Међу таоцима има држављана САД, Француске и Кине, пренијела је телевизија "Раша тудеј".

10.35 - Локални медији јављају да је неколико рањених особа пребачено у болницу, преноси Би-Би-Си. Такође, наводе да је напад извело 10 нападача.

10.30 - Нападачи су ушли у хотел узвикујући "Алаху екбер", преноси Ројтерс позивајући се на безбједносне званичнике.

У хотелу се налази 140 гостију и 30 запослених. Из хотела, који има 190 соба, чули су се пуцњи из аутоматског оружја.

Новинари на мјесту догађаја тврде да је убијено најмање пет особа, наводи РТ.

Свједоци кажу да су се нападачи довезли аутомобилом са дипломатским таблицама. Налазе се на седмом спрату хотела и пуцају у ходнику, наводи РТ.

"У раним јутарњим сатима чула се пуцњава. По свему судећи, у питању је покушај отмице. Полиција је на листу мјеста", јавила је агенција Ројтерс, позивајући се на безбједносне изворе.

Америчка амбасада у Бамаку, такође је потврдила да су џихадисти заузели познати хотел.

У аугусту, џихадисти су убили 13 особа, укључујући и раднике УН-а, током талачке кризе у хотелу у граду Севаре у централном дијелу Малија.