latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:40 | Аутор: СРНА

Јефтић: Покренути пројекти вриједни 260 милиона КМ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске покренуло је низ пројеката вриједних 260 милиона КМ, рекао је директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству Раденко Јефтић.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Јефтић је истакао пројекте развоја наводњавања, пројекат пољопривреде и руралног развоја, затим одбране од поплава ријеке Дрине, развоја система за узгој говеда у систему крава-теле, побољшања животних услова на селу, одрживог управљања шумама и крајоликом, пројекат хитног опоравка од поплава, као и пројекат хитне помоћи заштите од поплава Европске инвестиционе банке.

"Ту су и пројекти који се реализују из средстава Фонда солидарности, а односе се на заштиту од поплава. До сада је у реализацију наведених пројеката уложено око 90 милиона КМ, а рок за њихов завршетак је 2019/20. година", нагласио је Јефтић.

Пројекти из области пољопривреде, руралног развоја, шумарства, водопривреде и опоравка од поплава финансирају се из кредита Свјетске банке, Међународног фонда за развој пољопривреде, Европске инвестиционе банке, средстава Владе Републике Српске, корисника, те иностраних донација.

"У наредном периоду планирано је да се отпочне са реализацијом пројекта развоја руралног пословања вриједног 17 милиона КМ и пројекта развоја конкурентности вриједног 13 милиона КМ. Циљна група ових пројеката је сиромашно становништво у руралним подручјима", напоменуо је Јефтић.

Говорећи о пројектима који су у току, Јефтић је навео пројектовање система за наводњавање на локацијама у Братунцу, Љубињу и Маглајанима, код Бањалуке.

Из пројекта хитне помоћи заштите од поплава, током ове године санирано је пет километара савског насипа у Бијељини, реконструисани су ободни канали у Козарској Дубици, Градишци, Српцу, Модричи, Шамцу и Бијељини.

"Уређена су корита водотока Врбања у Челинцу, Крижевица у Братунцу, а тренутно се ради на уређењу Ракитнице у Рогатици, Паљанске Миљацке на Палама, Јањице у Бијељини и Јапре у Новом Граду", рекао је Јефтић.

Он је додао да је у оквиру развоја система за узгој говеда у систему крава-теле, пољопривредницима испоручена пољопривредна механизација, као и 120 јуница, док је у току изградња стаје за смјештај стоке у Репро центру "Гвозно" у општини Калиновик.

У оквиру пројекта побољшања животних услова на селу, у 2015. години финансирана је изградња водовода у Рогатици и Калиновику, изградња базена за купање оваца, те је различитим удружењима и задругама набављена опрема вриједна 172.000 КМ.

Јефтић је истакао да је у оквиру пројекта одрживог управљања шумама и крајоликом организована изградња и обнова противпожарних шумских путева, набавка опреме за расадничку производњу, обављено пошумљавање и набавку противпожарних возила.

"Захваљујући средствима пројекта хитног опоравка од поплава, у току је изградња мостова у Челинцу и Бањалуци, те реконструкција моста у Теслићу. Ту је и обнова градских улица у Шамцу, те санација заштитног насипа у Козарској Дубици", подсјетио је Јефтић.