latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:47 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ: Оптужница за ратни злочин над српским заробљеницима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег припадника војне полиције Хрватског вијећа одбране Јоза Ловреновића из Јајца због ратног злочина над српским заробљеницима на подручју општина Мркоњић Град и Јајце.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Према наводима оптужнице, Ловреновић и њему познати војни полицајци заробили су у засеоку Шебези групу активних и резервних припадника Станице јавне безбједности  Мркоњић Град и, приликом спровођења, он је једног заробљеника вријеђао и ударао кундаком пушке, а потом га убио.

Оптужени је пришао још једном затворенику који је био на зачељу колоне и послије краће препирке са њим убио га из аутоматске пушке.

Ловреновић је оптужен да је од јуна до августа 1992. заједно са припадницима војне полиције ХВО-а Јајце приводио у просторије СЈБ у том мјесту групе заробљеника активних и резервних припадника СЈБ Мркоњић Град и Војске Републике Српске, те их приликом саслушања у више наврата мучио, физички и психички злостављао.

Он их је ударао ногама, рукама, полицијским и импровизованим палицама, каблом, качио их на вјешалицу да би им вадио зубе из усне шупљине, гасио цигарете по цијелом тијелу и тако им наносио снажан бол.

Из Тужилаштва БиХ наводе да је оптужница прослијеђена Суду БиХ.