latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:55 | Аутор: Б92

Мароканске службе дојавиле Французима ко је у Сен Денију

Француске службе нису знале гдје се налази Абделхамид Абауд док се у читав случају нису упетљали Мароканци и открили им његов положај, пише "Јутарњи".
Абделхамид Абауд - Фото: Screenshot
Абделхамид АбаудФото: Screenshot

Како се наводи, мароканске тајне службе рекле су Французима да се "мозак" напада на Париз налази у четврти Сен Дени.

Након тога, покренута је опсежна операција у којој је он убијен.

“То је истина, сво вријеме смо размењивали информације. Мароканци су нам се јавили рано ујутру и помогли нам да откријемо локацију“, рекао је извор из полиције за АФП.

Да Французи нису уопште слутили да са Абауд налазио у Паризу показује и свједочење агента за некретнине Амала Але који је увјерен да је 24 сата након напада видео Абауда како безбрижно ужива са пријатељима и то једној од улица у којима се одвијао обрачун дан раније.

“Сједио је испред зграде са великим друштвом, ту је било можда десетак људи. То је улциа у којој сам сваки дан. Познајем велики дио тог друштва, али ми је један човијек упао у очи. Носио је традиционалну муслиманску одјећу и носио је шешир. Неколико дана касније гледали смо телевизор и сестра ме је питала “зар то није човјек којег смо видјели“. Сигуран сам 99,9 одсто да је то био он. Сједили су, пушили траву и пили пиво“, рекао је Амел.