latinica  ћирилица
20/11/2015 |  13:34 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

СИПА: Интензивна истрага у вези са терористичким нападом

Агенција за истраге и заштиту БиХ, под надзором Тужилаштва БиХ и у сарадњи са другим полицијским агенцијама, интензивно наставља истражне активности с циљем расвјетљавања терористичког напада у сарајевском насељу Рајловац.
Кристина Јозић - Фото: СРНА
Кристина ЈозићФото: СРНА

"У циљу заштите интереса даље истраге у овом предмету, у овој фази не можемо износити друге информације у јавност", рекла је портпарол Сипе Кристина Јозић.

Она је напоменула да ће о резултатима истраге јавност бити информисана када она буде завршена.

Припадници Сипе јуче су испитали Мухамеда Мецу, зета нападача Енеса Омерагића који је убио двојицу војника Оружаних снага БиХ, након чега је, по наређењу Тужилаштва БиХ, пуштен на слободу.

Сипа је Мецу испитала због могућности да је на одређени начин утицао на Омерагића.

Федерална телевизија пренијела је да је Мухамед Мецо 2013. године боравио у Сирији, одакле се, заједно са другим симпатизерима "Исламске државе" вратио крајем 2013. године.

Мецо је 2008. године ухапшен у великој антитерористичкој акцији, те је три мјесеца провео у притвору као дио групе Ријада Рустемпашића кога су сумњичили за планирање напада на међународне институције. Мецо је ослобођен свих оптужби и пуштен из притвора.

Рустемпашић је 2011. године осуђен на четири године.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић потврдио је да је Омерагић био у контакту са Мухамедом Мецом и да је могуће да је био под његовим утицајем.

Вехабија Енес Омерагић убио је у сриједу, 18. новембра, у сарајевском насељу Рајловац припаднике Оружаних снага БиХ Недељка Радића и Армина Салкића, те ранио Џевада Љуковца, након чега је извршио самоубиство.