latinica  ћирилица
20/11/2015 |  13:44 | Аутор: СРНА

Малешевић: Сваки дан треба указивати на права дјетета

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да сваки дан треба указивати на права дјетета и да дјеца не смију бити злоупотребљавана по било којој основи.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је заједно са омбудсманом за дјецу Републике Српске Надом Граховац присуствовао данас свечаности поводом обиљежавања Међународног дана дјечијих права у бањалучкој Основној школи "Јован Цвијић".

Он је подсјетио да су потписници Конвенције о правима дјетата, усвојене 1989. године, гарантовали да ће права дјетета бити поштована и у пракси.

"На овај дан указујемо на поштовање тих права, као и на то да дјеца не смију бити злоупотребљавана по било којој основи, те се сви у ресорном министарству залажемо да дјеца имају иста права, без обзира на расу, пол и друго", навео је Малешевић.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац поручила је ученицима да је школа много више од оцјена, а њихова улога много више од савладавања градива.

"Веома је важна сарадња родитеља, наставника и ученика, која треба да буде подршка дјеци у њиховом развоју и одрастању, те припремању за свијет одраслих и самосталан живот у њему", истакла је Граховчева.

Основна школа "Јован Цвијић" већ шесту годину остварује добре резултате у учењу и владању, а директор ове образовне установе Милкица Никић каже да су ти резултати постигнути марљивим радом и трудом ученика и њихових наставника.