latinica  ћирилица
20/11/2015 |  13:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија: ММФ да осигура гаранције, па понуда Кијеву о дугу

Русија неће доставити Украјини званичну понуду о реструктурирању дуга све док Међународни монетарни фонд не пристане на обезбјеђивање гаранција, изјавила је званичница руског министарства финансија Светлана Никитина.
Русија и Украјина (илустрација) -
Русија и Украјина (илустрација)

"Нисмо и нећемо послати никакве званичне приједлоге украјинској страни, јер је Русија кредитор. Према међународној пракси, дужник треба да изађе са понудом у преговорима о дугу", рекла је Никитина, а преноси Ројтерс.

Како је навела, Русија и даље чека да јој Украјина отплати дуг, и до сада није донесена одлука о реструктурирању дуга, преноси руска новинска агенција Тас. "Ово питање до сада није ријешено суштински, још чекамо на отплату дуга", изјавила је она.

Руски предсједник Владимир Путин је у понедјељак казао да је Москва доставила понуду за реструктурирање украјинског дуга, поручивши званичном Кијеву да ће прихватити годишњу отплату дуга од милијарду долара на период од три године, под условом да запад обезбиједи гаранције, извијестио је Ројтерс.

Путин је, у обраћању новинарима на маргинама самита Групе 20 (Г20) у турском љетовалишту Анталија, рекао да је Русија доставила Украјини понуду која је "боља" од онога шта је сугерисао Међународни монетарни фонд.

"Москва је изнијела предлог како би покушала да осигура пуну отплату дуга и како не би довела Украјину у тешку ситуацију", поручио је Путин, додајући да је од западних партнера и самог ММФ-а затражио да гарантују отплату дуга. "Ако запад не може да пружи гаранције, то значи да не вјерује у будућност украјинске привреде", казао је руски предсједник, и додао да би ово питање требало да буде ријешено до децембра.

ММФ је, према изјави једне од портпаролки те институције, поздравио овакву понуду Русије, окарактерисавши је као позитиван корак.

"Приједлог руских власти у вези са реструктуром украјинског дуга је позитиван корак. О детаљима ће морати да дискутују руске и украјинске власти. Чекамо на исход ових преговора", изјавила је портпаролка, а преноси британска агенција.

Русија је до сада одбијала реструктуру украјинског дуга по основу еврообвезница у износу од три милијарде долара, уз пријетњу да ће извести званични Кијев пред суд, ако у децембру, када доспијева на наплату, у цијелости не исплати дуговања, подсјећа Ројтерс.