latinica  ћирилица
20/11/2015 |  13:52 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Обиљежавање крсне славе МУП Републике Српске (ФОТО)

У сједишту Центра јавне безбједности Бањалука данас су, поводом крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске - Светог архангела Михаила, служени парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим припадницима ЦЈБ Бањалука и Приједор у одбрамбено–отаџбинском рату.
Бањалука - служени парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим припадницима - Фото: СРНА
Бањалука - служени парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје погинулим припадницимаФото: СРНА

Начелник Центра Бошко Панџа рекао је да они који су се борили раме уз раме са погинулима, то никада неће заборавити, а да споменик служи за подсјећање млађих који долазе колика је цијена плаћена за Републику Српску.

Предсједник Борачке организације ЦЈБ Приједор Војислав Кондић рекао је да је приоритетан задатак Министарства да помогне приликом запошљавања дјеце погинулих припадника МУП-а.

"Коначно се на овом споменику налазе имена сва 74 погинула припадника ЦЈБ Приједор заједно са њиховим колегама из ЦЈБ Бањалука", рекао је Кондић. 

Ломљењем славског колача у Храму Пресвете Богородице у Палама, те паљењем свијећа погинулим припадницима полиције, припадници Центра јавне безбједности Источно Сарајево данас су обиљежили крсну славу Министарства унутрашњих послова Републике Српске Светог архангела Михаила.

Фото: Срна

Начелник Центра Српко Косорић у обраћању новинарима рекао је да Центар и организационе јединице у његовом саставу и ове године у миру и на традиционалан начин обиљежавају своју крсну славу.

Косорић је истакао да је је безбједносна ситуација на подручју Центра задовољавајућа.

У свим организационим јединицама данас и сутра ће на пригодан начин бити уприличено обиљежавање Крсне славе.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије данас је, поводом обиљежавања крсне славе МУП-а Републике Српске - Аранђеловдана, служио помен у Цркви посвећеној Светом кнезу Лазару у кругу некадашње касарне у Требињу.

Након помена, запаљене су свијеће и положено цвијеће испред паноа 18 погинулих припадника Центра јавне безбједности Требиње у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Фото: Срна

"Исто као што су архангели и ангели они који непрестано трепере над нашим животима и непрестано нас чувају, тако су и полицајци они који стално бдију над нама и у сталној су опасности док ми мирно спавамо. У опасности су да буду и рањени и убијени и понижени. Зато је улога и мјесто ове куће у којој се данас налазимо од необичног значаја за наш град и за наш живот", истакао је владика Григорије у бесједи у згради Центра.

Он је рекао да је његов утисак да грађани данас поштују полицију.

У Добоју је данас служен парастос за 125 погинулих и два нестала припадника добојског Центра јавне безбједности у отаџбинском рату.

Ломљење славског колача обављено је у просторијама Дома ученика у Добоју.

Фото: Срна

"Ово је прилика да одамо почаст и да се сјетимо колега који су животе положили за стварање Републике Српске. Њихова жртва нам је и обавеза да се даљим радом унаприједи стање безбједности и да дамо допринос у изградњи Републике Српске", рекао је начелник ЦЈБ Добој Драган Продановић.

Он је истакао да је стање безбједности у добојској регији задовољавајуће, иако је укупно стање безбједности на ширем простору усложњено.

Продановић је рекао да ће припадници добојског Центра свим грађанима обезбиједити пуну имовинску и личну безбједности.

 Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку министру унутрашњих послова, директору полиције и свим припадницима МУП-а.

 - У име Владе Републике Српске и у своје име, вама и свим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске упућујем искрене честитке поводом крсне славе Светог архангела Михаила.

 Припадницима МУП-а честитам на професионализму и преданом раду. Kористим ову прилику да нагласим да се МУП Српске с пуним правом убраја у једну од најорганизованијих безбједносних агенција у региону.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да Министарство унутрашњих послова Српске има пуну подршку да дјелује проактивно у свјетлу актуелних догађаја како на домаћем терену, тако и на глобалном нивоу.

У честитки поводом крсне славе МУП-а - Светог Архангела Михаила, Чубриловић је нагласио да то подразумијева одговорност када је ријеч о постизању највишег нивоа безбједности у Српској, као и унапређење сарадње са безбједносним структурама у БиХ и региону.

Честитку МУП-у је упутио и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.