latinica  ћирилица
20/11/2015 |  14:01 ⇒ 14:29 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Појачана контрола на границама "Шенгена"?

Лидери Европске уније сложили су се да одмах појачају контролу свих путника, укључујући и грађане европске националности, на излазним границама шенгенске зоне, након напада који су изведени у Паризу, пренио је АФП.
Француска полиција - Фото: AFP
Француска полицијаФото: AFP

О томе би данас поподне, према неименованим изворима француске агенције, требало да се сложе министри унутрашњих послова 28 чланица ЕУ.

То значи да ће практично бити подржан позив Француске на ревизију шенгенског споразума, на основу кога је дозвољена "систематска контрола грађана ЕУ на границама, навели су извори АФП.

Како је саопштио предсједавајући ЕУ Луксембруг, министри ће разговарати о безбједносним изазовима послије напада у Паризу.

"Суочена са варваризмом и тероризмом, Европа мора да буде уједињена са Француском", навео је министар унутрашње безбједности Луксембурга Етјен Шнејдер.

У саопштењу је Шнејдер навео да је одлука о одржавању ванредног састанка министара унутрашњих послова и правде ЕУ донесена у договору са француским властима.

Шнејдер се послије напада у Паризу састао са француским министром унутрашњих послова Бернаром Казневом и европским комесаром са миграције Димитрисом Аврамопулосом.

"Грађани Европе очекују брз, конкретан и ефикасан одговор Европске уније", наводи се у заједничком саопштењу тројице званичника.
Циљ састанка је да се обезбиједи "снажан и уједињен одговор Европе", истиче се у саопштењу, пренијела је агенција АФП.