latinica  ћирилица
20/11/2015 |  14:26 | Аутор: Независне

Индепендент: Савјет безбједности УН прогласиће глобални рат против ИД

Свјетске силе припремају заједничку резолуцију Савјета безбједности УН којом би се објавио глобални рат против Исламске државе, сазнаје британски “Индепендент“.
Савјет безбједности УН - Фото: AP
Савјет безбједности УНФото: AP

Досад подијељеном Савјету безбједности напади у Паризу рушење руског путничког авиона изнад Синаја дали су подстицај да ипак прихвате ту могућност.

Кина, Француска, Русија, Уједињено Краљевство и САД досад су били подијељени и неспремни за сарадњу, али чини се да су посљедњи напади дали сигнал за заједничко дјеловање.

Француски функционери казали су да представљају приједлог резолуције Савјету, који би требао да потисне руски приједлог који је представљен раније ове седмице. Французи су увјерени како приједлог резолуције неће наићи на руски или кинески вето и тиме би могао бити усвојен.

Документ у посједу “Индепендента“ наводи како би све земље требале предузети све потребне мјере, које су у складу с међународним правом и људским правима, да на територију под контролом ИСИС-а у Сирији и Ираку координирају напоре како би угушили тероризам и истријебили џихадиста из упоришта у тим земљама.

Резолуција је кратка, снажна и фокусирана на један примарни циљ - борбу против заједничког непријатеља – ИСИС-а.

"Намјеравамо сарађивати с партнерима у Савјету безбједности како бисмо постигли брзо усвајање овог пројекта, а надамо се да ће међународна заједница моћи да се окупи око тога", рекао је француски амбасадор у УН-у.

Прихватање француског приједлога обиљежило би прекретницу у дјеловању Савјета безбједности гдје је свака досадашња резолуција везана уз војно дјеловање на територију неке државе наишла на велики отпор, највише Русије или Кине.

Руска верзија приједлога само је незнатно измијењена од приједлога из септембра. Тадашњи приједлог наишао је на отпор Лондона, Париза и Вашингтона зато што је укључивао останак Башара ал-Асада на власти.

У УН-у су оптимистични те вјерују како Русија неће пружати отпор резолуцији, иако службена Москва и даље није објавила да су спремни да престану да држе Асадову страну у Сирији.

Резолуција има за циљ уништења Исламске државе, а након крвавог масакра у Паризу и рушења руског авиона с 224 путника, тешко да ће Путин одбити приједог.

Франсао Оланд сљедеће седмице путује у Вашингтон, а након тога у Москву како би организовао коалицију држава за борбу против Исламске државе.

Покушаће да увјери Барака Обаму и Владимира Путина да ријеше неспоразуме.

Наду у позитивно рјешавање несугласица доносе изјаве Џона Керија, који тврди да је Вашингтон одлучан у намјери да брзо уништи ИСИС.

"Борба против Ал-Qаиде почела је 2001. године и требало нам је неколико година да елиминишемо Осаму бин Ладена. Надамо се да ћемо Исламску државу уништити знатно брже, а сматрам да имамо могућности за то", рекао је Кери.

Виталиј Чуркин, руски амбасадор у УН, види могућност за заједништво након састанка Савјета безбједности иза затворених врата у уторак, прије него што су Французи послали приједлог резолуције.

"Једна ствар која је била јасна и гласна је потреба за заједништвом", рекао је Чуркин.