latinica  ћирилица
20/11/2015 |  14:29 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Анонимуси Хрватске откривају особе повезане с тероризмом у БиХ

На Фејсбук страници Анонимуса Хрватска почело је објављивање података из базе лица повезаних са тероризмом у БиХ и то сваких неколико сати.
Анонимуси - Фото: Screenshot
АнонимусиФото: Screenshot

Након терористичких напада у Рајловцу, Анонимоуси су објавили да почињу нову операцију против особа које подржавају тероризам у БиХ.

На основу постојећих података видљиво је да су Анонyмоуси "провалили" у базу с личним подацима грађана БиХ.

На основу фотографија може се претпоставити да су Анонyмоуси "упали" у базу Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине (ИДДЕЕА).

Досад су на њиховом Фејсбуку објављена четири дијела података уз поруку: “Почињемо с објављивањем података из база података особа повезаних с тероризмом у БиХ, а које податке БиХ службе скривају од јавности и других полиција и институција у Европи. Податке ћемо објављивати сваких неколико сати у наставцима“, преноси Федерална телевизија.

До сада су објављени подаци близу 80 особа. Видљиво је да су лични подаци бх. грађана из периода 1998-2005.

Претходно, Анонимуси су запријетили терористима из БиХ у новом видеу.

Анонyмоуси нису упали у базу података коју за надлежне органе одржава ИДДЕЕА

Агенција за идентификационе документе евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) одбацује наводе које су пренијели медији у БиХ и региону, а тичу се упада у базу података коју за надлежне органе одржава ИДДЕЕА, наводи се у саопштењу ове агенције.

"Фотографије апликација за претрагу по бази цивилног регистра и путних исправа које су објављене нису апликације које су у надлежности ИДДЕЕА-е. Фотографије приказују апликацију која се више не користи, а у прилогу томе иде и чињеница да су сличне фотографије објављиване и прије неколико година. Увидом у фотографије које су данас објављене и анализе логова претпостављамо да се ради о истим фотографијама са апликације која више није у функцији", наводи се у саопштењу.

Из ИДДЕЕА-е појашњавају да сваки службеник институције која има приступ подацима или обрађује личне податке прво се овласти да врши управне поступке или приступа подацима.

Сви технички механизми који се препоручују УН и Европским конвенцијама за заштиту података приликом електронске обраде података обухваћени су постојећим системом.

"Техничка рјешења по питању заштите података су таква да се формира један затворен систем који не излази на јавне комуникационе путеве, поготово за локације у БиХ. ИДДЕЕА институционално и организационо формира ресурсе који су у стању да се носе са изазовима везаним за покушаје нелегалног приступа системима и користе се технике заштите које су у складу са посљедњим технолошким рјешењима", каже се на крају саопштења.