latinica  ћирилица
20/11/2015 |  14:48 | Аутор: СРНА

У суботу нагло погоршање времена

Републику Српску и Федерацију БиХ сутра очекује нагло погоршање времена, са јаком кишом, вјетром и захлађењем.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

Ујутро ће бити облачно са слабом кишом на југу и западу, док ће се у осталим предјелима задржати суво вријеме.

Киша ће пријеподне јачати и на сјеверозападу и сјеверу, гдје ће бити обилних падавина, а током дана обилних падавина биће на југу и југоистоку. Најмање кише падаће у Семберији, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Дуваће јак јужни и југозападни вјетар, поготово у Крајини и Херцеговини, гдје ће бити олујних удара. Поподне ће вјетар на сјеверу постепено почети да слаби и скреће на сјеверозападни. И даље ће бити релативно топло, једино ће на сјеверозападу пасти температура ваздуха.

Захлађење се до вечери очекује у свим крајевима, а због пада температуре ваздуха у вишим предјелима на сјеверозападу почеће да пада снијег.

У ноћи између суботе и недјеље сусњежица и влажан снијег могући су понегдје и у нижим предјелима на сјеверозападу.

Максимална температура током пријеподнева биће између 12 на сјеверозападу и 19 степени на југу и истоку.

Поподне и увече минимална температура ће износити од један степен на сјеверозападу до осам на истоку, а на југу око 12. Температура ће у вишим предјелима на западу пасти испод нуле.

У недјељу ће снијег падати у вишим предјелима, а киша у нижим. Само су понегдје у нижим предјелима могући сусњежица и влажан снијег.

Падавине ће током дана постепено слабити, а на сјеверу и западу поподне ће и престати. Највиша дневна температура од три до седам, на југу до 10 степени Целзијусових.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас је у Херцеговини, западним и југозападним крајевима било претежно облачно, а у осталим сунчано са умјереном облачношћу.

Најтоплија данас је била Бањалука гдје је у 13.00 часова измјерен 21 степен Целзијусов.

У Зеници је измјерено 20 степени, у Приједору, Фочи, Горажду, Сребреници и Тузли 19, у Бијељини, Неуму, Стоцу, Новом Граду, Српцу, Мркоњић Граду 18, у Добоју, Требињу, Бихаћу, Јајцу, Крупи на Уни, Шипову, Рибнику и Градачцу 17, у Сарајеву, Љубињу и Билећи 16, у Дрвару и Бугојну 15 степени.

На Сокоцу и у у Зворнику 14, на Хан Пијеску и на Мраковици 13, у Ливну 12, у Невесињу 11, у Калиновику, на Иван Седлу и Гацку десет, у Купресу девет, у Рудом осам, на Чемерну седам и на Бјелашници један степен Целзијусов.