latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:16 ⇒ 17:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Кавазовић: Не помажите циљевима злочинаца

Поглавар Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин Кавазовић позвао је данас добронамјерне људе да својим несмотреним реакцијама на недјела злочинаца не помажу њиховим циљевима, а оне који су, како је рекао, пошли странпутицом да се врате у окриље "средњег пута".
Хусеин Кавазовић - Фото: РТРС
Хусеин КавазовићФото: РТРС

"Позивам младе људе да заштите и сачувају своју вјеру и заједницу! Ви њој припадате, чак и више него ми старији. Покажите понос и достојанство и, онако како су наши преци знали бранити своје вриједности, чините и ви: мудро, стрпљиво и одлучно. Позивам све који мисле да се насиљем и терором може ријешити неправда, њихове учитеље, инспираторе, организаторе и покровитеље да се дозову памети, покају и напусте странпутицу и врате у окриље џемата и средњег пута", поручио је Кавазовић.
 Он је, обраћајући се вјерницима, на главној молитви муслимана петком, првој након терористичких аката у Паризу и убиства двојице војника, Бошњака и Србина, у сарајевском насељу Рајловац, поручио да нема дилеме да зликовци не представљају ничију вјеру, а да је ислам вјера мира и да муслимани, сљедбеници ислама, настоје да успоставе мир у себи, у својим породицама и друштву којем живе.
 "Данас живимо у времену буке коју су изазвали и наметнули зликовци", рекао је и додао да "није први пут да је свијет, и муслимани у њему, искушан злоупотребом наше часне вјере".
 "Данас се насиље у свету шири. Страдају многи невини људи. Против тога дижемо наш глас! Осуђујемо безумље и злочине над људима! Не смијемо бити нијеми и збуњени када се убијају невини, када се намећу терор и мржња. Немојмо допустити, да се поводимо за тиме, да циљ оправдава средства. Убијање недужних се не може ничим оправдати", поручио је Кавазовић.
 Он је казао и да не треба имати дилему да зликовци не представљају ничију веру, а нарочито не да припадају Исламској заједници добра и мира.
 Зато је, казао је, гријех саосјећати с њима. Такође, додао је, не можемо држати страну убицама невиних људи у Гази и Сирији, који то чине за рачун свјетских сила. Нажалост, најбројније жртве злочинаца и оних који се против њих наводно боре, су муслимани. Од укупног броја невиних жртава у свијету, убијених и страдалих у посљедњих неколико година, преко 85 посто су муслимани", рекао је реис ИЗ у БиХ.