latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:38 ⇒ 19:29 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ ће дијелити информације о повратницима из Сирије и Ирака

Министри унутрашњих послова ЕУ договорили су се данас на састанку у Бриселу да више размјењују информације о европским грађанима који су се вратили из борбе у Ираку и Сирији, али се нису обавезали на неку ширу координацију обавјештајних служби.

Терористички напади у Паризу од 12. новембра у којима је погинуло 129 људи показали су пропусте у европској одбрани против екстремиста.
 Абделамид Абауд, који је осумњичен да је био главни организатор напада исмијавао је граничну контролу и хвалио се како лако може да се креће између Сирије и Белгије у којој је рођен и осталих дијелова Европе.
 Пред ванредни састанак министара унутрашњих послова и правде чланица ЕУ, комесар за унутрашња питања Димитрис Аврамопулос је изјавио да ће Европска комисија предложити заједничку "Европску обавјештајну агенцију."
 Министри су се договорили да ће побољшати размјену информација о такозваним страним борцима, али се нису јасно обавезали да ће обавештајне агенције дијелити информације или координирати рад, а камоли основати заједничку агенцију.