latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:27 ⇒ 21/11/2015 | 08:54 | Аутор: РТРС

Терористички напад у Малију, 27 погинулих у акцији спасавања талаца (ВИДЕО)

Терористички напад у Малију! Талачка криза окончана је новим жртвама. Џихадисти су напали хотел „Радисон Блу", а као таоце су држали 170 људи - 140 гостију и 30 запослених. Неименовани извор страних снага безбједности навео је да су специјалне снаге пронашле 27 тијела током акције спасавања.
Терористички напад у Малију - Фото: AP
Терористички напад у МалијуФото: AP

 Терористичка група ал-Мурабитун повезана са ал-Каидом преузела је одговорност за напад. Њихове тврдње, објављене на Твитеру, још нису потврђене. 

Талачка криза одвијала се у непосредној близини зграда владе, министарстава и дипломатских представништва. Свједоци кажу да су нападачи стигли испред хотела у дипломатском возилу и у њега миро ушетали. Наводно су причали енглески. Током напада користили су аутоматско оружје и ручне бомбе.

"У почетку сам мислио да је петарда. Онда сам чуо пуцњаву око хотела. Пошао сам напоље јер нисам знао да узимају таоце. Кренуо сам ка ресторану и тада примијетио много дима у ходнику. Вратио сам се у собу и остао тамо док нису дошли малијски војници, који су нас евакуисали", навео је један од ослобођених талаца.

 "Тијела су и даље у хотелу, њихова имена нису потврђена. Има их око десет . Након информација бићемо у могућности да их идентификујемо", рекао је помоћник директора хотела Радисон Блу Сејду Самаке.

У акцији спасавања учествовале су малијске трупе, уз подршку специјалних јединица из Америке и Француске и јединици УН. Војни извори Малија потврдили су да су двојица нападача убијена. Од 18 убијених, чији број није коначан, до сада су идентификована четири лица- два су држављани Малија, а по један држављанин Француске и Белгије.


"Још једном, терористи желе да се њихово варварско присуство осјети свуда, гдје могу да убију, гдје могу да направе масакр. Увјеравам грађане Малија да имају нашу у подршку и солидарност",  француски предсједник , Франсоа Оланд.


Напад се догодио тачно седам дана од стравичних напада у Паризу гдје до данас трају хапшења осумничених који се доводе у везу са нападачима. Француска полиција извршила је нова 182 претреса, ухапсила 17 лица и одузела 76 комада оружја.